Yeni Bir Yıla Girerken: 2024 Gündemi ve Beklentiler
Yeni Bir Yıla Girerken: 2024 Gündemi ve Beklentiler
Yeni Bir Yıla Girerken: 2024 Gündemi ve Beklentiler
2024, ekonomik ve jeopolitik risklere rağmen dünya genelinde pek çok heyecan verici ve önemli gelişmenin yaşanacağı bir yıl olmaya aday gibi gözüküyor.
Bu yazıda, 2024 yılında sadece ekonomi, teknoloji, çevre, spor ve diğer bazı alanlarda öne çıkacak konuları kısaca özetlemeye çalıştım.
Asgari Kurumlar Vergisi: 130 ülke tarafından 2021 yılında kabul edilen global minimum %15 kurumlar vergisi düzenlemesinin 2024 yılı itibari ile bazı ülkelerde kısmen yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak küresel vergi kaybını engellemesi hedeflenen asgari kurumlar vergisinin, genellikle sanayileşmiş ülkelerle rekabet edebilecek kaynaklara ve altyapıya sahip olmayan gelişmekte olan ekonomileri adaletsiz bir şekilde etkileyeceği yorumları da mevcut.
BRICS büyüyor. Hali hazırda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin’in dahil olduğu BRICS’e ocak ayı itibari ile Arjantin, Mısır, İran, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olacak. Ayrıca ocak ayı itibari ile Rusya, BRICS başkanlığını Güney Afrika’dan devralacak.
Mickey Mouse’un en eski versiyonu kamuya açık hale gelecek. 95 yıl bekleme süresi sona eren versiyonunu birçok eşya vb. sanırım her şey üzerinde görebileceğiz.
CES-Consumer Tech-Tüketici elektroniği fuarı 9–12 Ocak arası Las Vegas’ta gerçekleşecek. Dünyaca ünlü firmaların tüketicilerin kullanabileceği hale getirdiği son teknoloji ürünlerini herkes merakla bekliyor.
2024 Dünya Ekonomik Forumu, 15–19 Ocak 2024 tarihleri arasında İsviçre’nin Davos’ta yapılacak. Toplantının teması “Rebuilding Trust-Güveni Tekrar İnşa Etmek” olacak.
Yerel Seçimler: Ülkemizde yerel seçimler 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek.
Oscar ödül töreni Mart ayında yapılacak. Tahminler Oppenheimer’, ‘Barbie’ ve ‘Killers of the Flower Moon’ bu yıl ödül için yarışacağı yönünde
Formula-1 Bahreyn (2 Mart) ve Suudi Arabistan’da (9 Mart) arka arkaya yarışlarla yeniden başlıyor. Her iki yarış da 2024 yılında Ramazan nedeniyle Cumartesi günü gerçekleşecek. Ramazan ülkemizde de 11 Mart itibari ile başlıyor.
Nisan ayında IMF bahar toplantısı Washington’da gerçekleşecek. Nispeten yabancı ilgisini çeken ekonomimizde olumlu gelişmelerin devamı için bu toplantıya üst düzey katılım sağlanacağını tahmin etmek zor değil.
Mayıs ayında bu sene de katılamadığımız Eurovision Şarkı Yarışması Malmö’de gerçekleşecek.
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2024 Haziran ayında Almanya’da başlayacak. Bir hafta sonra ise Kupa Amerika başlayacak. Ayrıca 14 Haziran’da da okullar tatile giriyor.
Art Basel modern sanat fuarı 11–14 Haziran arası İsviçre Basel’de daha öncesinde Art Basel Hong Kong ise 28 Mart tarihinde gerçekleşecek.
Temmuz ayında NATO toplantısı Amerika’da yapılacak. 75.yıl toplantısı öncesinde NATO’nun genişlemeci politikaları kapsamında Ukrayna ve İsveç konusu en önemli gündem maddesi olacak gibi gözüküyor. Bu noktada NATO soğuk savaştan sonraki yapacağı en büyük tatbikatı da Şubat-Mart aylarında yapacak. Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinin topraklarında 2024 Şubat-Mart döneminde yapılması planlanan tatbikata, henüz ittifaka resmi üyelik kazanmayan İsveç dahil 32 ülke katılacağı belirtiliyor.
Temmuz ayında Paris’te 2024 Olimpiyat oyunları gerçekleşecek. Kadın voleybol takımımızı ve temsilcilerimizi yakından takip edeceğimiz olimpiyat oyunlarında bu yıl ilk defa “breaking” ismi altında break dans yarışmaları da yapılacak.
Japonya’nın Mars yolculuğu Eylül ayında başlayacak. JAXA’nın sitesinde yolculuğun amacı “Yaşamın başlangıcına yol açan gezegenlerin kökenini ve evrimini anlamak” olarak ifade edilmiş.
Amerika Seçimleri: Kasım ayında bütün dünyanın merakla beklediği Amerika seçimleri olacak.
Venüs Yolculuğu: Hindistan’ın Shukrayaan uzay aracı, dört yıldan fazla bir süre boyunca Venüs’ü incelemek için Aralık 2024' de yola çıkacak. Venüs gezegeninin boyut, kütle, yoğunluk ve hacim olarak Dünya’ya çok benzemesi bu yolculuğun önemini de artırıyor.
Yukarıdaki konulara ek olarak, 2024 yılı, yapay zeka uygulamalarının günlük yaşantımıza çok daha fazla dahil olacağı, eğitimden, sağlığa ve günlük çalışma alışkanlıklarımıza kadar daha birçok alanda verimliliği arttırma anlamında yapay zeka uygulamalarından faydalanmaya başlayacağımız bir yıl olacak gibi gözüküyor.
Bill Gates’in yorumuna göre “yüksek gelirli ülkeler, genel nüfusun yapay zekayı önemli düzeyde kullanmasına sadece 18–24 ay uzakta” Bu durum da beraberinde gelir durumu görece daha düşük ülkelerin üretim, sağlık, eğitim, ulaşım, güvenlik gibi pek çok alanda verimlilik, kalite, hız ve maliyet avantajlarını kaybedebileceği anlamına da geliyor.
Umarım Türkiye olarak biz de bu yarışta geride kalmaz ve hızlıca yapay zekayı daha fazla günlük iş süreçlerimize dahil edebiliriz.
Yeni yılın sizlere huzur, sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.
Saygılarımla