Avukatlık Faaliyetlerinde Vekalet Ücretlerinin Vergilendirilmesi

Avukatlık Faaliyetlerinde Vekalet Ücretlerinin Vergilendirilmesi

Avukatlık Faaliyetlerinde Vekalet Ücretlerinin Vergilendirilmesi

Avukatlık Faaliyetlerinde Vekalet Ücretlerinin Vergilendirilmesi

Giriş

Vergi mevzuatı, serbest meslek erbapları için karmaşık düzenlemeler içermektedir. Bu yazıda, avukatların icra dosyalarına ilişkin olarak aldıkları vekalet ücretlerinin vergilendirilmesi süreci ele alınacaktır. İlgili yasal düzenlemeler ve uygulamalar kapsamında, gelir vergisi tevkifatının nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bilgi sunulacaktır.

Serbest Meslek Kazancının Tanımı

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 65. Maddesi:

Serbest meslek kazancı, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançları kapsamaktadır. Bu faaliyetler, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye dayalı ve ticari mahiyette olmayan işlerdir. Avukatlık faaliyetleri de bu kapsama girmektedir ve dolayısıyla elde edilen vekalet ücretleri serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmektedir.

Vergi Tevkifatı Yükümlülüğü

94. Madde:

Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesine göre, belirli kişi ve kurumlar tarafından yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Bu kurumlar arasında kamu idareleri, ticaret şirketleri, dernekler ve vakıflar bulunmaktadır. Yapılan düzenlemeler doğrultusunda, avukatlara ödenen vekalet ücretleri de tevkifat kapsamına alınmıştır.

İcra ve İflas Müdürlükleri Üzerinden Yapılan Ödemeler

7194 Sayılı Kanun:

7194 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla yapılan vekalet ücreti ödemelerinin nasıl vergilendirileceğini açıklığa kavuşturmuştur. Buna göre, vekalet ücretinin;

  • Borçlu tarafından doğrudan avukata ödendiği durumlarda,

  • İcra ve iflas müdürlüklerine yatırılarak avukata ödendiği durumlarda,

  • Borçlu tarafından alacaklı tarafa ödendiği ve alacaklı tarafından avukata ödendiği durumlarda,

gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

DurumVergi Tevkifat Yükümlüsü
Borçlu tarafından doğrudan avukata ödemeBorçlu
İcra müdürlüklerine yatırılarak ödemeBorçlu
Alacaklı tarafından avukata ödemeAlacaklı

Vekalet Ücreti Ödemelerinde Belge Düzeni

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu:

Vekalet ücretinin ödenmesi durumunda, avukatın serbest meslek makbuzu düzenlemesi gerekmektedir. Bu makbuz, borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmelidir. İcra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla yapılan ödemelerde de aynı düzenleme geçerlidir.

Tevkifat Yapılmayan Durumlar

Bazı durumlarda gelir vergisi tevkifatı yapılmamaktadır. Örneğin;

  • İcra işleminin durdurulması için verilen teminat paralarının avukata ödenmesi,

  • Haciz işlemleri sonucunda borçlunun mallarının satılması,

  • Kefil veya üçüncü kişilerden tahsilat yapılması,

bu tür durumlarda tevkifat yapılmamaktadır. Bu durumlarda, avukatın serbest meslek makbuzu düzenleyerek kazancını beyan etmesi gerekmektedir.

Sonuç

Avukatların icra dosyalarına ilişkin aldıkları vekalet ücretlerinin vergilendirilmesi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirli düzenlemelere tabidir. Bu düzenlemeler doğrultusunda, avukatların aldıkları vekalet ücretleri üzerinden gerekli tevkifatları yapmaları ve ilgili belgeleri düzenlemeleri gerekmektedir. Vergi tevkifatı yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda, gerekli tarhiyatlar yapılacak ve vekalet ücreti brüt kazanç olarak beyan edilecektir.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

ÖZMEN MALİ MÜŞAVİRLİK

info@ozmconsultancy.com