Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi kişilerle kişiler kişilerle kurumlar veya kurumlarla kurumlar arasında hukuki işlemlerin resmileşmesi için kağıt veya e belgelerden alınan vergiye denir.

Damga vergisi her türlü sözleşmeden Doğan ve devlet tarafından alınan vergidir

Damga vergisinin tahsil edilebilmesi için kağıdın imzalanabilir ibraz edilebilir ya da imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.

Damga vergisi nereden alınır?

Kişi ve kurumlar arasında yapılan sözleşme ve anlaşmaların geçerliliğini belgelemek amacıyla damga vergisi alınmaktadır damga vergisi ile alınan sözleşmeler kişi kişi veya kişi resmi kurumlar arasında olabilir iki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisini iki tarafın da ödemesi gerekmektedir.

Resmi dairelerle yapılan sözleşmelerde ise damga vergisini yalnızca kişi öder

Damga vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Damga vergisi beyannameleri elden teslim edilecekse mükellef ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesine verilmelidir. Damga vergisi defteri ve damga vergisi beyannamesi oluşturmak için gib internet sitesinde yer alan muhasebe bilgileri kısmında yer alan damga vergisini ekle seçeneğine tıklayın açılan sayfada sözleşme ile ilgili olan detayları doldurun detayları ve açıklamaları doldurduktan sonra sağ alt kısımda bulunan kaydet tuşuna tıklayın.

Damga vergisine tabii olan sözleşmelerin başarılı bir şekilde deftere kaydedilmiş olacaktır defter menüsüne tıklandığında defter türü olarak damga vergisi defterini seçmelisiniz.

Görüntüle dediğinizde kaydetmiş olduğunuz sözleşme bilgileri karşınıza çıkmaktadır bu bilgileri PDF olarak koruyabilirsiniz oluşturduğunuz damga vergisi defteri sonrası beyanname oluşturmak içinse beyannameler kısmında yer al alan damga vergisi kısmına tıklayın beyanname oluşturma sekmesinde yer alan soruları yanıtlayın oluştur tuşuna bastığınızda damga vergisi beyannamenin oluşturulmuş
olacaktır.

Şirketler Damga Vergisi Beyannamesi Nasıl Verir?

Şirketler damga vergilerini beyanname düzenleme programından damga vergisi beyannamesini hazırlayıp e-beyanname sistemine yükleyerek beyan ederler şirketlerin ilgili ayda beyan etmesi gereken damga vergisi bulunmaması halinde damga vergisi beyannamesi vermesine gerek yoktur.

Kimler damga vergisi mükellefidir?

Bir resmi belgeyi sözleşmeyi veya ibraz edilebilir belgeyi imzalayan kişiler damga vergisi mükellefi olarak ifade edilir gerçek kişi Ve bir resmi kurum arasında düzenlenen resmi bir belge damga vergisine tabidir bahsi geçen bu damga vergisinin iki taraf nezdinde ödenmesi gerekse de damga vergisi kanununa göre resmi kurumlar damga vergisi ödemez böyle bir durumla karşı karşıya kalan gerçek kişinin damga vergisini tek başına ödemesi gerekmektedir

Özmen Mali Müşavirlik İletişim

ozmconsultancy.com

Merkez Ofis

Deluxia Palace A-157-A 158 Teknik Yapı Batı Ataşehir-İstanbul

Operasyon Merkezi

Gold-TRC Plaza -Altay Çeşme Mah. İTO Hizmet Binası No:19 Kat-6 Maltepe-İstanbul

İletişim numaralarımız

0216 510 59 19
0216 510 59 20
0216 352 29 61
0216 371 07 46

Mobil: 0 506 682 96 55