Şahıs şirketi açmak kaç para 2024?

Şahıs şirketi açmak kaç para 2024?

Şahıs şirketi açmak kaç para 2024?

Online şirket kurulur mu?

Şahıs şirketi kurmak düşündüğünüzden çok daha basit bir süreçtir ve bu yazıda size adım adım, oturduğunuz yerden kalkmadan, ekran görüntüleri ile nasıl şahıs şirketinizi internet üzerinden kurabileceğinizi anlatacağım.

Bu sürecin bazı püf noktaları hakkında da bilgi vereceğim.

Şahıs şirketi kuruluşunu mali müşavirlik firmasından hizmet alarak yapmak yerine kendiniz yapmayı tercih ediyorsanız, işte izlemeniz gereken adımlar:

Online şirket kuruluşu

1. İnteraktif Vergi Dairesine Kayıt Olma

Öncelikle interaktif vergi dairesine kimlik bilgileri ile kayıt olmanız veya e-devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yapmanız gereklidir. Bu işlemi tamamladıktan sonra şirket kuruluş işlemlerine başlayabilirsiniz.

Önemli Not: Şirketinizi kurduktan sonra mutlaka bir mali müşavirlik firması ile anlaşmayı unutmayın! Aksi takdirde ceza ile karşılaşabilirsiniz.

2. İşe Başlama Bildirimi

İnteraktif vergi dairesine giriş yaptıktan sonra aşağıdaki menüleri takip ederek işe başlama bildirimi yapabilirsiniz:

İşlemler → Sicil Bildirimleri → İşe Başlama Bildirimi

Bu adımları takip ederek şahıs şirketinizin kuruluş sürecine başlayabilirsiniz.

Adım Adım İnteraktif Vergi Dairesi Süreci

Adım 1: Bilgilerin Girilmesi

Gerekli bilgileri doldurduktan sonra başvuru özet ekranından kontrol edip cep telefonunuza gelen şifreyle onaylayarak şirket kuruluş işleminin başvuru aşamasını tamamlayabilirsiniz.

  • Adres ve Vergi Dairesi Seçimi: Adres olarak sanal ofis/home office veya işyerinizin bilgilerini giriyorsunuz. Kira sözleşmenizi hazırlayıp imzalamış olmalısınız. Bağlı bulunduğunuz vergi dairesini seçiyorsunuz.

Adım 2: İşçi ve Stopaj Bilgileri

Bu adımda işçi çalıştırıp çalıştırmayacağınızı, iş yerinizin size ait olup olmadığını ve stopaja tabi ödemelerinizin olup olmadığını belirtiyorsunuz.

Adım 3: Gerçek Usul

Genellikle gerçek usul seçeneğini tercih etmeniz gerekecektir. Bu konuda mali müşavirinizle teyit etmenizi öneririm.

Adım 4: İşe Başlama Tarihi

İşe başlama tarihinizi seçiyorsunuz. Geriye dönük bir aydan fazla bir tarih seçmemelisiniz.

Adım 5: İletişim Bilgileri

İletişim bilgilerinizi eksiksiz ve doğru olarak girip onaylıyorsunuz.

Yoklama İşlemi

Başvurunuzun ardından yoklama işlemi için size bir mesaj veya e-posta gelecektir. Bu mesajda belirtilen tarihte iş yerinizde bulunmanız gerekmektedir.

Örneğin:

……… Vergi numaralı mükellefimize ait yoklama işlemi ……. tarihinde mesai saati içerisinde (09:0017:30) yapılacaktır. Yoklama sırasında yetkili kişilerin adreste bulunması rica olunur.
Kadıköy Uygulama Denetim Müdürlüğü İletişim bilgisi: 0(216) 655 06 96 / 655 06 97

Bu süreçte yoklama memuru geldiğinde, adresinizde bulunarak gerekli formu imzalamanız gerekecektir.

Şirket Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Beyannameler ve Mali Müşavirlik

Şirketinizi kurduktan sonra, beyannamelerinizin verilebilmesi için bir mali müşavirlik firması ile anlaşmanız zorunludur. Kendi başınıza beyannamelerinizi veremezsiniz.

Kira Sözleşmesi ve Damga Vergisi

Kuruluş sürecinde kira sözleşmenizin damga vergisini beyan ederek ödemeniz gereklidir. Bu işlemi de interaktif vergi dairesi üzerinden yapabilirsiniz. Damga vergisi beyannamesini doldurup interaktif vergi dairesine yükledikten sonra tahakkuk fişi ile internet bankacılığı veya herhangi bir bankanın veznesinden ödeme yapabilirsiniz.

İnteraktif Damga Vergisi Beyanı

Damga vergisi beyanı için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İşlemlerim → Dilekçe/Bildirim/İşlem Başlat → Diğer

  • Tüm Vergi Dairesi kısmını seçerek iş yeri adresinin bağlı olduğu vergi dairesini seçin.

  • Dilekçe cevabının gelmesi için ikametgah adresi veya farklı bir adres seçin.

  • Dolu haldeki damga formu ve kira kontratını tarayıp yükleyin.

  • Durumu özetleyecek bir dilekçe yazısı ekleyin.

Sonuç

Şahıs şirketi kurmak, düşündüğünüzden çok daha basit bir süreçtir. Yukarıdaki adımları takip ederek, oturduğunuz yerden kalkmadan ve herhangi bir ücret ödemeden şirketinizi kendiniz kurabilirsiniz.

Ancak kuruluş sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar olduğunu ve sonrası için mali müşavirlik hizmeti almanız gerektiğini unutmayın.

Umarım bu rehber sizin için faydalı olmuştur.

Şirket kuruluşu ve sonrasında önemli konuları, ödeme son günlerini ve hazırladığımız e-kitapçıkları mail listemize abone olarak takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorunuz olursa, bize info@ozmconsultancy.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

ozmconsultancy.com