Teknoparka Girmek Şahıs Firmaları için Mantıklı mı? Teknoparka Girmek Şahıs Firmaları için Mantıklı mı?
Teknopark’a Girmek Şahıs Firmaları için Mantıklı mı?
Bir dönem gece klüplerine damsız girebilmek ne kadar mümkün ise şahıs firmaları için de Teknopark’a girmek aynı zorluk seviyesindeydi :)
Sonrasında ise Teknopark sayıları bildiğiniz üzere arttıkça arttı.
Teknopark sayılarındaki artış beraberinde ortaya çıkan patent sayılarını aynı veya yakın oranda arttırmasa da en azından bazı Teknoparklara olan talebin düşük olması nedeni ile ve bu nedenle de boş kalmasından ötürü şahıs firmalarına da Teknoparklarda kapıların daha çok açıldığını görüyoruz.
Şahıs Firması ile Teknopark’a Girme Süreci
Öncelikle şahıs firmanız ile Teknopark’a girebilmeniz için bazı teknik detaylar var onları yazayım.
Başvuru vb. zaten herkes biliyor. Onları yazmayacağım.
1-Ticaret Odasına Kayıt Olmanız Gerekiyor. Şahıs işletmeleri için ticaret odası kayıt zorunluluğu şehirden şehire farklılık arz eden bir durum. Mesela İstanbul’da eğer bu tip bir durum yok ise veya Amazon satıcısı değil ise biz açtırmıyoruz çünkü gereksiz masraf. Ama Teknopark’a girecekseniz ticaret odası kaydı zorunlu diye düşünün arkadaşlar.
Ticaret odasına kayıt olmak pratikte aşağıdaki anlama geliyor;
Kayıt ücreti ödemek
Her yıl aidat ödemek
2-Bilanço usulü defter tutan şahıs firması olmanız gerekiyor. Ne demek bu diyorsanız, çalıştığınız müşavirlik şirketi bilir merak etmeyin. Ticaret odası bilanço usul olmazsanız zaten kayıt yapmıyor.
Aslında mantıklı neden derseniz;
Şahıs firmanız ile de istediğiniz kadar personel çalıştırabilirsiniz.
Proje kapsamında gelirleriniz için kurumlar vergisi/gelir vergisi yok veya gayri maddi haka isabet eden kadar yok
Katma değer vergisi de aynı şekilde yok.
Peki Teknopark'a şahıs şirketi ile girmenin Anonim ve Limited şirkete göre avantajı ne ?
Bildiğiniz üzere şirket ortağı olarak anonim veya limited şirketinizden para çekerken (kar dağıtımı veya huzur hakkı ) teknopark içinde olsanız dahi vergisel sorumluluklarınız var.
Huzur hakkında da vergi olmaması için projede fiilen çalışmanız gerekli. Yönetimsel göreviniz var diye inceleme elemanları hepsini saymıyor v.b. dert yani biraz.
Kar dağıtımı ile ilgili madde zaten aşağıda apaçık duruyor.
Bölgede faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu i**stisna kazançları dağıtmaları halinde, Gelir Vergisi Kanununun 94/6-b maddesi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapmaları gerekir.
Şahıs işletmelerinde ise bu yükümlülük yok. Yani şahıs işletmesi ayrı ortağı ayrı diye bir kişilik bölünmesi söz konusu olmadığı için Kar dağıttım stopaj veya oraya gitmedim huzur hakkı ödemesinde gelir vergisi olacak gibi dertler yok.
O yüzden eğer teknopark kabul ediyor ise ve proje dışı gelirleriniz yok veya çok az ise cironuzun yüksek veya düşük olmasından bağımsız olarak şahıs firması ile teknopark içinde faaliyet göstermek mantıklı bir alternatif olabilir.
Ama yok ben firmayı ileride satacağım, yatırımcılar arıyor açmıyorum, büyük oynuyorum diyorsanız o ayrı :) O zaman anonim şirket zorunlu
Görüşmek üzere
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere mail olarak gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın altındaki forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.