Yurtdışına SaaS ürünü Satmanın Vergi Avantajları

Yurtdışına SaaS ürünü Satmanın Vergi Avantajları

Yurtdışına SaaS ürünü Satmanın Vergi Avantajları

SaaS Modeli ile Gelir Elde Etmeyi Planlayanlar İçin Bilinmesi Gereken 3 Vergisel Konu

Her gün yeni SaaS (Software as a Service) şirketleri doğuyor ve mevcut firmalar iş modellerini bu yöne doğru revize ediyor. SaaS modelinin hem müşteri hem de firma tarafında sağladığı faydalar göz önüne alındığında, bu trendin daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor. Aslında, SaaS pazarının 2023 yılına kadar yıllık %21,2 oranında büyümesi bekleniyor.

Eğer siz de bir ürün satmak yerine hizmet kiralama ve abonelik modeli ile gelir elde etmeyi planlıyorsanız, dikkate almanız gereken bazı vergisel konular var. Bu yazıda, SaaS iş modelinde dikkat etmeniz gereken üç önemli vergisel konuyu ele alacağız.

1. KDV Oranı Ne Olacak?

SaaS modeli ile gelir elde etmek istiyorsanız, fatura düzenlemeniz zorunludur. Faturalarınızı mutlaka e-arşiv faturası olarak düzenlemelisiniz. Kanunen zorunlu olmasa da, SaaS iş modelinin yapısı gereği kağıt fatura kullanmamanız daha uygun olur.

  • Yurt içi müşterilere düzenleyeceğiniz faturalar üzerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranı %20 olacaktır.

  • Yurt dışı müşterilere ise KDV oranı %0 olarak uygulanır. Bu oran, satış destek hizmetlerinden, mail gönderim hizmetlerine kadar birçok hizmet için geçerlidir.

Ayrıca, SaaS modelinde satıcı veya hizmet sağlayıcı, sunulan hizmete ilişkin olarak tüketici ile bir abonelik sözleşmesi yapmak zorundadır. Bu sözleşmenin bir kopyasının yazılı olarak veya kalıcı bir veri saklayıcı ile tüketiciye verilmesi gereklidir.

2. Fatura Düzenleme Zamanı

Faturalarınızı her ayın sonunda düzenlemeniz önemlidir, çünkü KDV dönemleri aylık olarak hesaplanır. Ancak pratikte, birçok işletme, müşterinin kayıt olduğu tarihe denk gelen bir sonraki ayın aynı gününden itibaren fatura düzenlemektedir.

Örneğin, bir müşteri 15 Ekim’de kayıt olduysa, fatura 22 Kasım’da kesiliyor. Bu durum risklidir çünkü KDV dönemini atlayabilirsiniz. Bu nedenle, faturaların düzenlenme zamanını baştan mali müşavirinizle netleştirmeniz önemlidir. Uygulamada faturalar ay sonunda kesilir ve bunu sisteminizde de belirtmeniz faydalı olacaktır.

Ayrıca, müşterinin kredi kartından yıllık abonelik ücreti olarak çekilen bir bedelin, her ay ayrı ayrı faturalandırılması gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde, erken KDV ve kurumlar/gelir vergisi ödemek zorunda kalabilirsiniz. İptal ve iade süreçlerinde de dikkatli olmalısınız; kimse iade edilen bir paranın vergisini ödemek istemez!

3. Yurt Dışı Müşteriler için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt dışı müşterilere hizmet verirken, KDV oranı %0 olacaktır. Ancak, hizmetin "program kiralaması" olarak değerlendirilmesi durumunda, %80 kurumlar/gelir vergisi avantajı sağlayabileceğinizi unutmayın.

Yurt dışından abonelik modeli ile gelir elde etmek, ödeme altyapıları açısından zorluklar içerebilir. Bu nedenle, Stripe gibi yurt dışı firmalarla çalışarak, üçlü bir model üzerinden ilerlemeniz gerekebilir.

Ek olarak, SaaS iş modeli aslında güçlü bir finansal modellemeye dayanır. Bu yüzden nakit akış planlamasını titizlikle yapmalı ve sürekli olarak takip etmelisiniz. Başlangıçta basit bir Excel tablosu ile çalışmaya başlayabilir ve zamanla bunu geliştirebilirsiniz.

Sonuç

SaaS modeli ile gelir elde etmeyi planlayanlar için vergi uyumu, işin başarısı için kritik bir faktördür. Yukarıda değinilen vergisel konular, hem işinizi sorunsuz bir şekilde yürütmenize hem de beklenmedik maliyetlerle karşılaşmamanıza yardımcı olacaktır.

Eğer bu konularda daha fazla bilgi almak isterseniz, bizi takipte kalın ve mail listenize kaydolmayı unutmayın. Vergisel konular, ödeme son tarihleri ve daha fazlası hakkında düzenli bilgilendirmeler için info@ozmconsultancy.com adresine mail atabilirsiniz.

Görüşmek üzere!

Özmen Mali Müşavirlik