Kooperatif Nasıl Kapatılır?

Photo by Jess Bailey on Unsplash

Kooperatif Nasıl Kapatılır?

Kooperatifin kapatılması süreci birden fazla aşamadan oluşmaktadır.

Kooperatifin kapanış süreci 3 aşamadan oluşur. Detaylı bilgi ve kooperafinizin kapanışı için bize ulaşabilirsiniz.

A-Kooperatifin tasfiyeye giriş genel kurulunun gerçekleştirilmesi ile başlar.

Tasfiyeye giriş genel kurulunun yapılabilmesi için

1-Tasfiyeye giriş genel kurul gündeminin hazırlanması

2-Hazırlanan genel kurul gündeminin karar defterine yazılması

3-Gündemin ortaklara gönderilmesi veya elden tebliğ edilmesi ( En az 32 gün önce) Eğer 47.maddeye göre genel kurul yapılacak ise yani bütün ortaklar asil veya vekil genel kurulda bulunacak ise temsilci talebi için 15 günlük süreye uyma zorunluluğu bulunmamaktadır.

4-Bakanlıktan temsilci talep edilmesi (En az 15 gün önce)

5-Eğer 47.maddeye göre genel kurul yapılacak ise yani bütün ortaklar asil veya vekil genel kurulda bulunacak ise temsilci talebi için 15 günlük süreye uyma zorunluluğu bulunmamaktadır.

6-Tasfiye halinde olan kooperatiflerde genel kurulunda toplantı nisabı aranmaz. Gelen ortaklar ile genel kurul gerçekleştirilir

7-Tasfiye halinde olan kooperatiflerde genel kurul Haziran ayı sonuna kadar yapılma zorunluluğu yoktur.

8- Tasfiye kurulu genel kurul tarafından seçilecek en az iki kişiden oluşur. Genel kurul bu hususta yönetim kurulunu da görevlendirilebilir. Genel kurulca tasfiye kurulu için bir seçim veya görevlendirme yapılmadığı takdirde, tasfiye işlerini yönetim kurulu yürütür. Bunlar genel kurulca her zaman azil ve yerlerine yenileri tayin olunabilir.

B-Kooperatif Tasfiye Sürecindeki işlemleri Nelerdir?

Tasfiye kurulu, tasfiye işlerinin bir an önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlü olup tasfiye işlemlerine ilişkin görevlerini aşağıdaki şekilde yürütür.

1. Dağılma, yönetim kurulunca Ticaret Siciline tescil ettirilir ve Ticaret Sicili Gazetesi ile mahalli bir gazetede birer hafta arayla üç defa yaptırılacak ilanla alacaklılar tasfiyeden haberdar edilerek bir yıl içinde alacaklarını beyana davet edilir.

2. Tasfiye süresince kooperatif unvanı "Tasfiye Halinde" ibaresi ilave edilerek kullanılır.

3. Kooperatif genel kurulu aksine karar vermiş olmadıkça tasfiye memurları menkul malları pazarlık veya açık arttırma usulüyle satabilir. Gayrimenkullerin satılma şekli genel kurul kararıyla belirlenir.

4. Tasfiye memurları, göreve başladıkları zaman, kooperatifin dağılma kararının verildiği tarihteki durumunu inceleyerek varlıkları, alacakları, borçları gösterir bir envanter defteri ile açılış bilançosu hazırlar; ayrıca kooperatifin mevcut ortakları ile bunların alacak ve borç durumlarını gösterir bir cetvel tanzim edilir.

5. Kooperatifin eskiden başlamış olup da henüz bitirilmemiş işlerinden tamamlanması mümkün olanlar tamamlanır, taahhütler yerine getirilir, alacaklar ve gerektiğinde ödenmemiş sermayeler tahsil edilir.

6. Kooperatif borçlarının mevcutlarından fazla olması halinde tasfiye memurları durumu mahkemeye bildirir.

7. Tasfiye sırasında tasfiye kurulu kararlarının yer alacağı bir tasfiye defteri tutulur. Tasfiyenin yönetim kurulunca yürütülmesi haline yönetim kurulu karar defteri tasfiye defteri olarak kullanılır.

8. Tasfiyenin uzun sürmesi halinde her yıl sonu için ara bilançolar ile tasfiye sonunda kesin bilanço hazırlanır ve genel kurula sunulur.

9. Gayrimenkul satışının görüşüleceği toplantılar hariç olmak üzere, tasfiye süresince yapılacak genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmaz,

10. Kooperatiften alacaklı oldukları bilinenleri alacak tutarları ile muaccel olmayan ve tartışmalı olan borçlara karşılık düşen meblağ Notere tevdi olunur.

11. Kooperatifin borçlarının ve pay bedellerinin ödenmesinden sonra kalan miktar dağılma anında kayıtlı ortaklar veya hukuki halefleri arasında eşit olarak dağıtılır.

12. Tasfiyenin sona ermesi üzerine kooperatif unvanının sicilden silinmesi tasfiye memurlarınca sicil memurluğundan talep edilir.

C-Kooperatif Tasfiye Sonu Genel Kurulunun Yapılması ve Ticaret Odası-Vergi Dairesi Kapanış

1-Tasfiye süresi beklenildikten sonra tasfiye sonu genel kurulu gerçekleştirilir.

2-Tasfiye sonu genel kurulunu gerçekleştirmek içinde ortaklara çağrı yapılır

3-Genel kurul gündemi hazırlanır, yönetim kurulu defterine yazılır ve notere onaylatılır.

4-Ortaklara gönderilir

5-Bakanlık temsilcisi talep edilir

6-Genel kurulda kooperatifin defterlerinin kime teslim edileceği de yazılır

7-Tasfiye sonu genel kurulu ticaret sicile tescil ettirilir ve vergi dairesinden de kapanış yapıldıktan sonra kooperatifin kapanışı gerçekleşir.

Kooperatif kapanış-tasfiye süreçleri için bize ulaşabilirsiniz.

Kooperatif Danışmanlığı

Özmen Mali Müşavirlik İletişim

Merkez Ofis

Deluxia Palace A-157-A 158 Teknik Yapı Batı Ataşehir-İstanbul

Operasyon Merkezi

Gold-TRC Plaza -Altay Çeşme Mah. İTO Hizmet Binası No:19 Kat-6 Maltepe-İstanbul

Mail adresimiz

İletişim numaralarımız

0216 510 59 19
0216 510 59 20
0216 352 29 61
0216 371 07 46

Mobil: 0 506 682 96 55