Limited Şirket mi, Anonim Şirket mi?

Limited Şirket mi, Anonim Şirket mi?

Anonim Şirket ve Limited Şirket Arasındaki 10 Temel Fark Ne? Size Hangi Şirket Tipi Daha Uygun?

Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

  • Limited şirket tek veya birden fazla ortak ile kurulabilen ticaret şirketi türüdür.

  • Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan şirkete denir.

  • Limited şirketlerde ortak sayısı en fazla 50 olabilir.

  • Limited şirket kurulurken unvanda ticaret unvanında limited şirket kelimesinin bulunması şarttır.

  • Limited şirketler için kurumlar vergisi oranı %25 olarak uygulanmaktadır.

  • Limited şirketlerin sermayesi en az 10.000 TL olarak belirlenmesi gereklidir.

  • Limited şirket kuruluşu sırasında sermaye tutarının bankaya bloke edilmesine gerek bulunmamaktadır.

  • Limited şirket kuruluşu ticaret odasında gerçekleştirilmektedir. Limited şirket kuruluşu sonrası ilk olarak imza sirküleri çıkarılır ve devamında limited şirket için banka hesabı açılır.

Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

  • Anonim şirket tek veya birden fazla ortak ile kurulabilen ticaret şirketi türüdür.

  • Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.

  • Anonim şirketler için de kurumlar vergisi oranı %25'dir.

  • Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.

  • Anonim şirket kurulurken unvanda ticaret unvanında anonim şirket kelimesinin bulunması şarttır.

Limited Şirket Anonim Şirket Arasındaki 10 Fark

  1. Vergisiz Hisse Devri Konusu: Anonim şirketlerde ortakların hisse devri pay senedi bastırıldıktan iki yıl sonra vergisiz yapılabilmekteyken, limited şirketlerde vergisiz hisse devri mümkün olamamaktadır.

  2. Emisyon Primi: Anonim şirketler yatırım aldığında yatırım tutarının bir kısmını emisyon primi düzenlemesi ile vergi dışı bırakabilirler, limited şirketlerde emisyon primi uygulaması bulunmamaktadır.

  3. Kayıtlı Sermaye: Anonim şirketlerde kayıtlı sermaye sistemi ile tescil işlemleri ile uğraşmadan sermaye artırımı yapılabilirken, limited şirketlerde sermaye artırımı yapmak için noter ve ticaret sicil işlemleri yapılması gerekmektedir. Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi yüzbin Türk Lirasından aşağı olamaz.

  4. Avukat Çalıştırma Zorunluluğu:Anonim şirketlerde sermayesi 250.000 TL üzeri olanlar avukat ile çalışmaları gerekmektedir. Limited şirketlerde bu şekilde bir zorunluluk bulunmamaktadır.

  5. Sermaye Tutarı: Anonim şirketlerde asgari sermaye 50.000 TL iken Limited şirketlerde asgari sermaye 10.000 TL'dir

  6. Kuruluşta sermayenin bloke konusu: Anonim şirketlerde kuruluş sırasında sermaye bloke ettirilmesi gereklidir. Bu tutar asgari 12.500 TL'dir. Kuruluş sonrası bloke kalkar. Limited şirketlerde ise sermaye bloke zorunluluğu bulunmamaktadır.

  7. Halka Arz: Anonim şirketler halka arz olabilir ancak limited şirketler halka arz olması mümkün değildir.

  8. Borçtan Sorumluluk: Her ne kadar limited şirketlerde borçtan sorumluluk daha az zannedilse de kamu borçlarına karşı şirket ortaklarının sorumlulukları şirket müdür ile aynıdır

  9. Yönetim Kurulu Süresi: Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri en çok üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilmektedir. Aynı kişinin yeniden seçilmesinde de bir problem bulunmamaktadır. Tek ortaklı limited şirketlerde ise bu ortak genel kurulun tüm yetkilerine sahiptir.

  10. Pay Devri Konusu: Anonim şirketlerde pay devri işlemleri için notere gerek bulunmamaktadır. Limited şirketlerde ise pay devri noterden yapılıp, ticaret sicilde tescil edilmelidir.

Şirket Türü Seçiminde Bilmeniz Gereken En Önemli Konu Ne?

Sonuç olarak eğer yatırım alacak iseniz veya ileride hisse devri söz konusu olacak ise vergi planlaması açısından anonim şirket kurmanızın daha doğru olduğunu düşünmekteyim.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

Özmen Mali Müşavirlik