Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?
Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?
Table of contents
- Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?
- 1-Sadece Yurtdışında şirket kurarak vergisel yükümlülüklerinizi tam yerine getirdiğinizi düşünmek
- 2-Şirket kurmadan fatura kesme platformları üzerinde faturanızı kesme-Sahte, Naylon faturacı konumuna düşmek
- 3–Yurt içinde şirket kurarken, yapacağınız işin vergisel avantajlarını tam bilmeden hatalı firma türü seçmek
- Görüşmek üzere👋
Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?
İş fikriniz için bir şirket kurmanız gerektiğinde, genelde yapılan ilk hata Türkiye mukimi iken yani yılın yarısından fazla Türkiye’de yaşarken sadece yurtdışında şirket kurmak, diğer hata ise yurtiçinde şirket kurarken hatalı şirket türü seçip boşuna fazla maliyetlere katlanmak.
Arkadaşlar şirket türü seçmek “neyse parası verelim en iyisi olsun” gibi bir şey değil. Zaten her senaryoda anonim veya limited şirket en iyisi de değil ki. Şahıs şirketi yurtdışına bazı alanlarda çalışırken çok daha mantıklı. Hem açması kapaması kolay, hem daha az vergi ödeniyor, hem de hem de parayı kullanırken yok vergi yok prosedür hiçbir şey yok. Bağkur primleri gider kabul ediliyor, şirketlerde gider kabul edilemiyor. Çocukların 500–600 bin liraya çıkan özel okul parası limited-anonim şirkette gider değil, şahıs firmasında eğitim gideri olarak belli sınırı aşmaz ise ödenecek vergiyi azaltıyor. Yani ileride yatırım alma gibi konular yok ise neden anonim şirket kuruluyor ben tam anlayamıyorum.
1.Hata: Sadece yurtdışında şirket kurarak vergisel yükümlülüklerinizi yerine getirdiğinizi düşünmek
2.Hata: Şirket kurmadan fatura kesme platformları üzerinde faturanızı kesme-Sahte, Naylon faturacı konumuna düşmek
3.Hata: Yurt içinde şirket kurarken, yapacağınız işin vergisel avantajlarını tam bilmeden fazla maliyet ve vergi ödemesine neden olacak hatalı firma türü seçmek
Sıradan başlayalım;
1-Sadece Yurtdışında şirket kurarak vergisel yükümlülüklerinizi tam yerine getirdiğinizi düşünmek
Paranızı ilgili ülkeden çıkarırken de vergi ödemek zorunda kalabiliyorsunuz. Estonya’da belli tutar üzerinde mesela. Zaten Estonya’dan gelen tutarlar için burada da vergi ödemek gerekli.
- Türkiye’de mukim yani yılın yarısından fazla Türkiye’de yaşayan bir kişi olarak vergi sorumluluğunuzu yerine getirmeniz gereken ülke Türkiye arkadaşlar.
Vergi, sizin pasaportunuz ile değil nerede bulunduğunuz ile ilgileniyor.
- Türk bankalarına gelen para transferleri nedeni ile vergi dairesi tarafından izahat istenmesi durumunda İngiltere’de, Estonya’da, Dubai veya Gürcistan vb. ülkelerde şirketiniz olması ve “ben vergimi o ülkelere ödüyorum açıklaması” neredeyse hiçbir şey ifade etmiyor maalesef.
- Özellikle yazılım, tasarım, veri analizi gibi alanlarda yurtdışına hizmet verip, burada şirket kurmayıp sadece yurt dışında şirket kurmak hem daha fazla vergi ödemenize(Türkiye’de sağlanan%80 vergi avantajı nedeni ile )hem de o ülkelerden kendinize çektiğiniz tutarlar için incelemeye alınmanıza neden olabilir.
2-Şirket kurmadan fatura kesme platformları üzerinde faturanızı kesme-Sahte, Naylon faturacı konumuna düşmek
Bu konu için detaylı açıklama yapmaya gerek var mı bilemiyorum ama ne kadar havalı gözükür ise gözüksün veya inovatif bir çözüm üretiyormuş gibi gözüken ve sizin adınıza fatura kesiyoruz diye reklam yapan yerli yabancı platformların tamamı vergisel olarak inanılmaz riskli.
Hem de çok.
Konu ile ilgili vergi dairesinden istenen açıklama talebi ve detaylı bir yazı burada mevcut.
3–Yurt içinde şirket kurarken, yapacağınız işin vergisel avantajlarını tam bilmeden hatalı firma türü seçmek
Genelde şirket kurmak için mali müşavirlik firması ile görüşüldüğünde aşağıdakine benzer bir konuşma oluyor.
Yani demek istediğim hesaplama yapmak lazım. Şirket kuracak kişi, cebinden çıkacak paranın adı ile ilgilenmiyor, vergi olur, ticaret odası tescil masrafı olur önemli değil. Maliyet toplamı ne ve kazandığım parayı rahatça kullanabilecek miyim?
Hesaplamayı, özellikle çok fazla hata yapılan ve boşuna anonim veya limited şirket kurulan yurtdışına yazılım, tasarım, veri analizi gibi alanlarda independent contractor sözleşmesi ile çalışan kişiler için yapmak istiyorum.
300 bin için örnek hesaplama
Ayda 300.000 tl yurtdışına yazılım faturası kesen şahıs firması 184 bin öderken anonim şirket 180 bin ödüyor.
Ama sadece şirket kurma maliyeti bile en az 10 bin ve daha önemlisi anonim-limited şirketten kendinize şirket ortağı olarak para çekerken de ayrıca vergi ödemek zorundasınız.
Toplamında anonim veya limited şirket gereksiz yere size çok daha fazla para harcatmış oluyor.
Farklı rakamlar içinde yine şahıs firması daha mantıklı, genç girişimci iseniz ödeyeceğiniz vergi iyice düşüyor.
Bu arada bence şahıs firmalarında gider olarak kullanılabilecek kalemler de daha fazla. Mesela şirket ortaklarının bağkuru gider değilken, şahıslarda bağkur primi kabul ediliyor.
Görüşmek üzere👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
Siz de onlardan biri olmak isterseniz sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi yazabilir veya bize mail gönderebilirsiniz.