Muhasebecimi Nasıl Seçmeliyim?
Muhasebeci -Mali Müşavir Seçimi ile ilgili 5 Ana Kriter
Table of contents
- Mali müşavirlik firmaları, ödeyeceğiniz vergileri hesaplayan firmalar olduğu için, mali müşavirlik firmasına ödeyeceğiniz aylık tutardan çok daha önemli başka kriterler mevcut.
- 1. Mali Müşaviriniz veya personelleri ile anlaşmak için tercümana ihtiyaç duyuyor musunuz?
- Müşavirlik firması sizin matkaba değil duvardaki deliğe ihtiyacınız olduğunun farkında mı?
- 2. Karşınızda bir ekip mi var, yoksa sadece mali müşavir ve çalışanları mı?
- 3. Mali Müşavirlik ofisiniz sektörünüz hakkında bilgi sahibi mi?
- 4. Teknoloji kullanımı ve muhasebe süreçlerinin geliştirilmesi konusunda yenilikçi mi?
- 5. Yazılı prosedürleri var mı? Kurumsal mı değil mi?
Şirketinizin kuruluş aşamasında veya daha sonraki bir dönemde çalışmayı planladığınız mali müşavirlik ofisini veya muhasebe firmasını seçerken dikkate almanız gereken hususları bu yazıda toparlamaya çalıştım.
Mali müşavirlik firmaları, ödeyeceğiniz vergileri hesaplayan firmalar olduğu için, mali müşavirlik firmasına ödeyeceğiniz aylık tutardan çok daha önemli başka kriterler mevcut.
Hizmet bedeli düşük diye bir seçim yaparsanız, ödediğiniz her verginin hesaplamasını da kontrol edebilecek vergisel güncel bilgiye de sahip olmanız gerekir.
Her güncel vergisel bilgiyi de bilebilmeniz pek gerçekçi olmayacağından, uzmanlaşmış, iç kontrol ve mesleki yeterliliklere sahip kurumsal firmaları seçmeniz son derece önemlidir.
1. Mali Müşaviriniz veya personelleri ile anlaşmak için tercümana ihtiyaç duyuyor musunuz?
Çalışmayı planladığınız mali müşavirlik firmasına karar vermeye çalışıyorsunuz. Firmanıza uygun olabileceğini düşündüğünüz bir mali müşavirlik firmasına mail attınız veya aradınız.
İlk iletişim anında oluşacak ön izlenim önemlidir.
Bu nedenle, eğer mail gönderdiyseniz aynı gün içinde dönüş oldu mu? Telefon ettiyseniz sizinle konuşan kişi bilgisi ile size yardımcı olup, size dönüş yapılmasını sağladı mı? Sonuç olarak toplantı ayarlandı, mali müşavirlik ofisine gittiniz veya online ortamda bir toplantı organize edildi.
İletişim kurduğunuz personelin tavırları yönlendirici mi? Toplantı zamanında mı başladı? Bu hususlara da dikkat ettikten sonra toplantı odasına geçtiniz ve mali müşavirlik ofisinin sorumlu ortakları veya yetkilileri ile görüşmeye başladınız.
Şu ana kadar aklınızdan işaretlemeye devam ettiğiniz kontrol listesindeki en önemli maddelerden biri olan, tarafların birbirini anlayıp anlayamayacağının değerlendirileceği vakit geldi.
Aslında yukarıdaki kriterler sadece müşavirlik firmaları için değil, hizmet alımı yapacağınız birçok sektör için geçerli.
Müşavirlik firması sizin matkaba değil duvardaki deliğe ihtiyacınız olduğunun farkında mı?
Görüşmede sizin aşina olmadığınız terimler hızla havada uçuşuyor (stopaj, özelge, tahakkuk vb.), bir de bunun üzerine muhasebe kodları üzerinden (128 Şüpheli Alacak, 340 Alınan Avans vb.) toplantı devam ediyorsa, iletişim anlamında alınması gereken uzun bir yol olduğu çok açıktır.
Toplantıdan önce mail veya telefon görüşmesi üzerinden alınan bilgilere dayanarak hazırlıklı olunması, öncelikle sizi sabırla dinlemesi, not alması ve daha sonra sizinle aynı dilden konuşarak bundan sonraki süreç ile ilgili yönlendirmeler yapması, ek olarak toplantı sonrasında takip veya toplantı notu göndermesi temel göstergelerdir.
2. Karşınızda bir ekip mi var, yoksa sadece mali müşavir ve çalışanları mı?
Çalışacağınız mali müşavirlik firmasını değerlendirirken bir diğer kriter de mali müşavirlik firmasının ekibidir. Firma bir mali müşavir ve iki çalışandan mı oluşuyor? Yoksa karşınızda bir ekip mi var?
Şirket içi eğitim alıyorlar mı ve ortak bir kurum kültürleri var mı?
Aslında bu noktada önemli olan, mali müşavirlik firmasının firmanıza yeterince nitelikli zaman ayırıp ayıramayacağını tespit etmektir, çalışan sayısı değil.
Mali müşavirlik firmaları birçok alanda faaliyet gösteren firmalara hizmet verebilecek yeterliliğe sahiptir. Zaman planlaması yapamayan ve nitelikli personelle çalışmayan ofislerden uzak durmanızı öneririm.
Mali müşavirlik ofisleri için kişiselleştirilmiş hizmet sunumunun, rekabet avantajı yaratacak en önemli unsurlardan biri olduğunun farkında olan bir ekip ile mi çalışıyorsunuz?
Bu soruların cevapları dikkatle değerlendirilmelidir, çünkü aylık muhasebe süreçlerini yürüteceğiniz kişi ya da kişilerin yetkin olmaması ve hizmeti firmanıza özel olarak kişiselleştirememesi, firmanız için olumsuz bir işaret olacaktır.
Çalışmaya başladıktan sonra hangi ekibin portföyünde iseniz, o ekip ile ayrı bir toplantı düzenlenmesi ve tarafların sorumluluklarının üzerinden geçilmesi sağlıklı bir süreç için elzemdir.
3. Mali Müşavirlik ofisiniz sektörünüz hakkında bilgi sahibi mi?
Her alanda olduğu gibi mali müşavirlik sektöründe de uzmanlaşma, dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında gelir. Mali müşavirinizin her sektörü detaylı olarak bilmesi mümkün değildir. Bu yüzden, sizin alanınızla ilgili tecrübesi olup olmadığını sormanız gayet normaldir. Ancak bulunduğunuz sektör özellik arz etmeyen bir sektör ise bu hususa çok fazla takılmamak da mümkündür.
4. Teknoloji kullanımı ve muhasebe süreçlerinin geliştirilmesi konusunda yenilikçi mi?
Çalışmayı planladığınız firma, geleneksel muhasebe süreçlerini geliştirme noktasında ne kadar istekli?
5. Yazılı prosedürleri var mı? Kurumsal mı değil mi?
Bir işletmenin kurumsal olup olmaması, kişilere değil süreçlere bağlı hareket edebilmesi için yazılı prosedürlere sahip olmasına bağlıdır.
Mali müşavirlik firmasında bir personel kaç firma ile ilgileniyor? Personelin hazırlamış olduğu beyannameler iç kontrol birimi tarafından kontrol ediliyor mu? İç kontrol birimi düzenli olarak yönetime raporlama yapıyor mu?
Prosedürler müşteri ihtiyaçlarına göre güncelleniyor mu? Müşteriye yazılı bir hizmet düzeyi taahhüdü (SLA) sunulabiliyor mu? Verilen hizmetin niteliği, yani kalitesi, bir standarda sahip mi? Örneğin, aylık olarak sizinle mizan paylaşılıyor mu, yoksa bütün giderler ve cariler için torba hesaplar mı kullanılıyor? Bu gibi birçok kriter mevcuttur.
Sonuç olarak, birçok meslek alanına göre mali müşavirlik firmaları son derece güncel kalmak zorunda olan firmalardır.
Ayrıca mali müşavir olmak için de uzun ve meşakkatli bir süreçten geçmek gerekmektedir. Sadece üniversite bitirmek yeterli değildir.
Bu yüzden seçim noktasında çok tedirgin olmanıza gerek yok. Ülkemizde başarılı birçok mali müşavir meslektaşım ve uluslararası düzeyde hizmet verecek yeterlilikte müşavirlik firmaları mevcuttur.