Sanal Ofis mi Home Ofis mi ?

Sanal Ofis mi Home Ofis mi ?

Sanal Ofis mi Home Ofis mi ?

Sanal Ofis mi Home Ofis mi ?

Öncelikle hemen söyleyeyim bu sorunun cevabını beraber bulacağız.Yani hangi perhizin size uygun olacağını doktor kapıdan girdiğiniz anda nasıl karar veremiyorsa bu durumda biraz öyle.

Paylaşımlı ofis mi, home ofis mi sanal ofis mi yoksa gerçekten bir işyeri kiralamak mı vergisel olarak mantıklı sizin gelir gider rakamlarınız, şirket türünüz ve faaliyet alanınız ve kira tutarı ile ilgili.

Fix me a drink :) Başlıyorum

Ne iş Yapıyorsunuz ? Çalışmak için ofise ihtiyacınız var mı?

İlk temel cevabını aradığımız soru bu,

  • Bir ofis gerekli mi, nerede olsa çalışırım mı diyorsunuz ?

  • Sadece vergi dairesinde gerekli olduğu için yasal adrese mi ihtiyacınız var ?

  • Yoksa müşteriler gelecek zengin gözükmek lazım diye mi düşünüyorsunuz ?

Google tarzı mı deneseydim acaba.. Gelen giden yok…

Aileniz ile beraber mi yaşıyorsunuz ? Vergi dairesinden kağıt geldiğinde panik yapacak emekli anne babanız var mı ?

Şirketinizin kuruluşu yapıldıktan sonra vergi dairesinden yoklama için memur arkadaşlar gelecek. Sonrasında ise unuttuğunuz bir vergi borcu için veya herhangi bir konuda (artık internetten gelse de) sizin adınıza kapalı bir zarf geldiğinde tansiyonu çıkacak ebeveynlere sahip misiniz ?

Sahipseniz kesin sanal ofis. Hiç evi bulaştırmayın.. Sonra dil altıydı, kaprildi uğraşmayın.

Home ofis gösterirsem daha mı fazla vergi avantajım olur ?

Sadece yasal adrese ihtiyacınız var, uygun bir rakama sanal ofis buldunuz.

  • Bu durumda aylık firmanın size kestiği fatura dışında kiralama ile ilgili başka gideriniz olmaz.

  • Evinizi adres gösterirseniz evinize ait bazı giderlerin yarısını gider olarak gösterebilirsiniz.

Ama bu noktada önemli olan hangisinde cebinizden daha az para çıkacak olması.

Hesaplama yapalım;

Sanal ofis; 2000 TL + KDV= 2400 TL her ay cebinizden çıkacak. (Firmalar kdv avantajı diyor ama mesela yurtdışına yazılım hizmeti veriyorsunuz, zaten kdv ye ihtiyacınız yok ki, bu yüzden yaptığınız iş, adres seçimde önemli)

Home office; eğer bir odayı şirketinize adres gösterirseniz ve o odanın kirası 2000 TL ise size aylık maliyeti 2000/0,80= 2500 TL ( Aylık ödemeniz gereken stopaj 500 TL ) Ama oda değil bütün evi adres olarak gösterirseniz rakam 2000 TL gibi olmayacak tabi ki. Bu nedenle home ofis olacak ise ben oda olarak kiralama yapılmasını öneriyorum.

Önemli bir ekleme yapayım. Kira sözleşmesinin damga vergisini kimin ödeyeceğini sanal ofis firması ile netleştirin. Çok bir rakam tutmasa bile bu konu konuşulmaz ise sonradan cezalı ödeniyor.

Aynı rakamlar ise home ofis biraz daha mantıklı çünkü eviniz ile ilgili giderlerin bir kısmını da gider olarak gösterebiliyorsunuz.

Ancak müşterilerinizin sizi araması vb. durumlarda telefon hizmeti, gelen giden evraklar ile ilgili kargo hizmeti veya toplantı odası kullanımı gibi ihtiyaçlarınız olacak ise ortak paylaşımlı ofisler daha mantıklı bu seferde

Mesela pandemi sonrası bazı şirketler haftanın belli günleri şu sanal ofis firmasında çalışabilirsiniz diye personelini yönlendiriyor ve mevcut kirada durdukları işyerinden çıkıp maliyet düşürüyorlar.

Yalnız paylaşımlı ofislerde benim gördüğüm eğer düzgün, kaliteli bir yer değil ise dip dibe çalışmak zorunda kalıyorsunuz, yanınızda yemek yiyen, sürekli konuşan insanlar olabiliyor.

Sadece fiyatı uygun diye size gelen kargonun kaybedildiği bir sanal ofis ile çalışmak çok mantıklı değil.

Herkes e-fatura kesmiyor ve size gelen fatura kargoda kayboluyor ise veya sizin, müşterinize göndermeleri için teslim ettiğiniz fatura uzay boşluğunda gözden kaybolmuş ise canınız çok sıkılıyor.

Evinizin bir odasını şirketiniz için adres gösterebilirsiniz.

İcra, Borçlar ve Tahliye Riski

Evinizi adres gösterdikten sonra 3.kişilere borç takacak kadar geniş vizyonlu olan arkadaşlar için bu konunun biraz riskli olduğunu hatırlatayım.

Sanal ofise icra memuru geldiğinde sanırım zaten kira sözleşmesine istinaden bir şey alamıyor. Ama artık bazı paylaşımlı ofisler findeks raporu vb. istiyor. Sonuç olarak bu noktada puanımız sanal ofise :)

Ailen ile oturduğun eve icra getirirsen neden olmasın :)

Aslında atlanan pek kimsenin farkına varmadığı bir konu daha var, site ve apartmanlarda kat mülkiyeti kanununa göre işyeri açılması yasak.

Yani oturduğunuz sitenin veya apartmanın tapuda tescilli yönetim planına bakarsanız zaten bu hususu göreceksiniz. Paylaşımlı ofis firmaları bu argüman üzerinden pazarlama yaparak, evden tahliye riskiniz var derse müşteri adaylarını ikna süreci kolay olabilir.

Kirada oturduğunuz evinizi home ofis olarak gösterecek iseniz mutlaka ev sahibiniz ile de yazılı veya sözlü mutabakata varmanız gerekiyor. Ev sahibiniz adına stopaj yatıracağınız için kendisinin gelir vergisi beyannamesinde de bir avantajı söz konusu olacak. Hatta bu durumu kira tutarında indirime çevirme şansınız bile doğabilir.

  • Kiraladığınız evi home ofis gösterdiğinizde ev sahibiniz emlak vergisini konut değil iş yeri üzerinden ödeyebilir. Bu durumda emlak vergisi tutarını artırabilir. Bazı Belediyeler bu konuya uyandı. Hele emekli ve tek evi var ise daha önceden ödemek zorunda olmadığı emlak vergisini öder.

  • Sanal ofis tutarsanız, sanal ofislerden de çevre ve temizlik vergisi isteyebiliyor belediyeler. Bazı sanal ofisler kiracılarından bu tutarları istedi. Sözleşme imzalamadan önce bu konuyu da lütfen firmaya sorun ve kimin ödeyeceğini yazıya dökün.

Evi Adres göster bir şey olmaz :)

Yoklama konusu

Sanal ofis şirketinin vergi dairesinden yoklamaya geldiklerinde sizin adınıza yoklamayı tutturmaları çok iyi oluyor. O yüzden sözleşme yapmadan önce bu soruyu sorabilirsiniz. Ayrıca yasal adres dışında verdikleri diğer hizmetlerin maliyetlerini de sormayı unutmayın.

Bu profilde değilseniz gitmeyin çok ayıp olur :) Ne alakaysa ..

Firmaların faturayı size ayda bir kesmeleri lazım. Üç ayda bir kesen firmalar var.. Kira faturanızı aylık almanız gerekli. Ödeme yapınca keseceğiz diyenler var. Öyle değil tahakkuk esası geçerli. Ödeme ile fatura kesilmesi arasında bir bağlantı da yok.

ÖZMEN MALİ MÜŞAVİRLİK