Yazılım Şirketi Vergi Muafiyeti Nedir?
Yazılım Şirketi Vergi Muafiyeti Nedir?
Table of contents
- Yazılım Şirketi Vergi Muafiyeti Nedir?
- 1-Şirket kurarak vermeyi planladığınız hizmet nedir ? Verdiğiniz hizmetin ne olduğunu, giderlerinizin neler olacağını mali müşavirlik firmanız ile konuştunuz mu ?
- 2-Hizmetin vereceğiniz müşteriniz yurtdışında mı?
- 3-Katma Değer vergisi konusu ile ilgili olarak ise ;
- 4-Yurtdışına kesilen fatura nasıl düzenlenecek? İngilizce mi, Türkçe mi ?
- 5-Yazılım Firmam ile Teknoparka Başvuru yapıp, Teknoparkta faaliyet göstermem mantıklı mı?
- Görüşmek üzere 👋
Yazılım Şirketi Vergi Muafiyeti Nedir?
Yazılım şirketleri için vergi muafiyeti yurtdışına verilen hizmetler için söz konusudur. Yazılım şirketleri için %80 oranında kazanç istisnası mevcuttur.
Yazılım şirketi kurmak isteyenler için şirket kuruluşu ve devamında kendileri için önemli olduğunu düşündüğüm bazı konular hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Yazılım firmanızı kurmadan önce en azından ilk yıla ait planlarınızı, tahmini gelir ve giderlerinizi, yasal prosedürler ile ilgilitedirgin olduğunuz noktaları, mali müşavirlik firmanız ile paylaşmanızın, şirketiniz için vergi planlaması anlamında doğru bir başlangıç için ilk adım olduğunu düşünüyorum.
Teknoloji ve Yazılım firması ortağı veya ortakları olarak vergisel yükümlülüklerinizin neler olduğu, hangi vergi avantajlarınızın olduğunu ve ne zaman, ne kadar ve ne için vergi ödeyeceğinizi bilmeniz şirketinizin büyüme stratejisinde önemli bir kriter.
İlk olarak kuracağınız şirketin türüne karar vermeniz gerekiyor. Bunun için anonim şirket ve limited şirket arasındaki farklar ve şahıs şirketlerinin diğer şirketlerden farklarını yazdığım yazıları okumanızın aklınızda temel bazı konuların oturmasına yardımcı olacağını düşünüyorum.
Şirket Türü seçimi ve diğer merak ettiğiniz konular ile ilgili aklınıza takılan konular olur ise bize yazabilirsiniz.
1-Şirket kurarak vermeyi planladığınız hizmet nedir ? Verdiğiniz hizmetin ne olduğunu, giderlerinizin neler olacağını mali müşavirlik firmanız ile konuştunuz mu ?
Yazılım Hizmetleri mi ? (Yurtdışına veya yurt içine yazılım hizmeti mi veriyorsunuz ?) Bir firmaya özel, terzi dikim yazılım mı hazırlıyorsunuz ?
Network güvenliği ile ilgili işlemler mi? Yapay zeka alanında ürün mü geliştiriyorsunuz?
Web Tasarımı veya arayüz geliştiricisi misiniz?
Mobil Cihazlar için applikasyon mu üretiyorsunuz? Mobil uygulama gelirinizin detayı ( Yurtiçi, Yurtdışı, Reklam, Inapp, Subscription base mi? ) Admob veya Adsense geliri mi elde ediyorsunuz?
Oyun geliştiricisi bir firmasınız ve oyununuzu bir yayıncı mı satın aldı veya her ay belli bir sayıda hypercasual oyun mu geliştiriyorsunuz?
**SAP Danışmanlığı mı?**veya Teknopark içinde SAAS bir ürününüz mü olacak?
Toptal.com, Upwork, Crossover, Fiverr, Lionbridge gibi siteler üzerinden mi hizmet veriyorsunuz?
veya yukarıda yer almayan konularda mı faaliyet gösteriyorsunuz?
Firmanız için Teknopark, Serbest bölge alternatifleri ile Yurtdışında da ek bir şirket kurulması vergisel olarak anlamlı olabilir mi ?
Yurtdışında kuracağınız şirketin hangi ülkede olması vergi optimizasyonu sağlar ?Kıbrıs, Delaware, Dubai Serbest Bölge, Malta, Gürcistan, Hollanda veya İngiltere’ mi ilk etapta mantıklı?
2-Hizmetin vereceğiniz müşteriniz yurtdışında mı?
Yurtdışına yazılım, tasarım veri analizi, mühendislik vb.hizmetler veriyor iseniz ve hizmetten sattığınız firma yurtdışında yararlanıyor ise % 80 gelir/kurumlar vergisi istisnası mevcut.
Bu vergi avantajından faydalanılması noktasında şirket türü önem arz etmiyor.
Ek bilgi:
Limited veya anonim şirket kurduğunuzda gelir ve gideriniz arasındaki fark üzerinden ödediğiniz verginin adı kurumlar vergisi
Şahıs şirketi kurduğunuzda ise gelir ve gideriniz arasındaki fark üzerinden ödediğiniz verginin adı gelir vergisidir.
2024 Yılında Limited ve Anonim Şirketler için Kurumlar vergisi oranı %25'dir. Şahıs şirketlerinde ise gelir vergisi oranı %15 ila %40 arasında değişmektedir.
Yurtdışına yazılım hizmeti verildiği takdirde bu oranlar üzerinden %80 vergi avantajı söz konusudur.
Ayrıca ihracat yapan şirketler için (sadece limited ve anonim) % 5 ek vergi avantajı daha mevcuttur.
Bu vergi avantajlarının eksiksiz uygulanabilmesi için uzman bir mali müşavirlik firmasından hizmet almanızı öneririm
3-Katma Değer vergisi konusu ile ilgili olarak ise ;
Yurtdışına kestiğiniz yazılım hizmet faturasında katma değer vergisi olmaması için, yani sizin katma değer vergisini yurtdışından tahsil edip devlete ödememeniz için, verdiğiniz hizmetten faydalanmanın da yurtdışında olması gerekli.
Ayrıca bedeli de döviz olarak tahsil etmeniz gerekli. Her zaman yurtdışına kesilen hizmet ihracatı faturasında katma değer vergisi olmayacak diye lütfen düşünmeyin.
Mesela Türkiyeden yurtdışına pazar araştırma hizmeti satan ( Türkiye pazarı ile ilgili )bir şirketin yurtdışına kestiği faturada katma değer vergisi olması gerekli.
Çünkü hizmeti alan bu bilgiyi Türkiye’ye bir şeyler satmak için kullanacak.
4-Yurtdışına kesilen fatura nasıl düzenlenecek? İngilizce mi, Türkçe mi ?
Yurtdışındaki müşteriler adına düzenlenen faturalar Türk para birimi karşılığı gösterilme şartı bulunmuyor. Yani faturanızı istediğiniz dilde düzenleyebilirsiniz. Fatura düzenleme adımlarına buradan ulaşabilirsiniz.
5-Yazılım Firmam ile Teknoparka Başvuru yapıp, Teknoparkta faaliyet göstermem mantıklı mı?
Kurumlar vergisi oranı 2024 yılında % 25 ancak yurt dışına ihracat yapan bir yazılım şirketinde bu oran %5.
Teknopark’a kabul aldığınızda ana faaliyetinizden kaynaklanan gelirler de bu oranda vergi ödemenize gerek kalmıyor.
Teknoparkta faaliyet göstermek son derece mantıklı gibi gözükse de faaliyet gösterdiğiniz alana göre giriş sürecinin ve devamındaki vergisel faydanın baştan projekte edilmesi gerekli.
Yoksa her durumda teknopark’a girince vergi ve sigorta maliyeti olmaz diye düşünmemeniz gerekiyor. Örnek olarak kur farkı ve faiz gelirleriniz yüksek ise teknoparkta bulunmanız size az vergi ödetmez.
Görüşmek üzere 👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/Beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veyasayfanın sonunda yer alan formamail adresinizi de yazabilirsiniz.