Yıllık İzin Hakkı ile İlgili Bilinmesi Gereken 6 Konu

Yıllık İzin Hakkı ile İlgili Bilinmesi Gereken 6 Konu

Yıllık İzin Hakkı

1- Bir yılını doldurmamış personel izin hak eder mi ?

Hayır hak etmez. Ama işveren rızası ile avans izin uygulaması yapılması mümkündür. Yani seneye hak edilecek izinden mahsuben izin kullanılabilir.

Madde 53 — İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

İzin kullanılması yönünde mevzuat böyle olsa da avans kapsamında olmayacak şekilde izin verilmesi de mümkündür. Start-up seviyesinde bir çok şirket izin konusu suistimal edilmediği sürece böyle konulara takılmadığını görüyorum. Ama kurumsal ve i.k. politikası belli olan şirketlerde durum tabii farklı.

2-Her isteyen istediği tarihte izin kullanabilir mi ?

Aslında Hayır. Burada baktığımız mevzuat Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği. Yönetmeliğin aşağıdaki maddesi şu şekilde;

İzin İsteğinin Zamanı

Madde 7 — İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.

İzin İsteği ve Verilmesi

Madde 8 — İşveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.

Bir ay öncesinden işverene bildirmek pek günümüz şartlarına uymuyor ama yine de olur da aranızda bir niza söz konusu olursa aklınızda bu madde olsun.

3-Sizin ile aynı tarihte izin isteyen başkaları var ise nasıl karar verilir ?

Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir. ( Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği-Madde-8)

14 Şubat için bankada kriz çıkmıştı hatırlıyorum :)

4-Durumum Sıkışık İzne Çıkmasam Parasını Alsam Olur mu ?

Hayatın gerçeklerine geri dönersek, aynı tarihte izne çıkma krizlerine göre bu soru aslında daha çok karşımıza çıkıyor.

  • Bir kere zaten izin ücreti sadece işten çıkarken alınır.

  • İşten çıkarılsanız da, siz çıksanız da kullanmadığınız izin parası çıkışta size ödenmektedir.

  • Çalışırken izne gitmeyeyim, parasını alayım diye bir durum söz konusu değildir. Zaten kullandığınız izin ücretli izin olduğu için izin de olduğunuz süre için maaş almaktasınız.

Kanunen izin hakkında vazgeçilemez.

Peki öyle mi ? Maalesef bazı yerlerde değil. İzne çıkmış gibi dilekçe alınıp, ileride işten çıkış zamanında talep edilecek kullanılamış izin ücreti şimdiden ödenmekte olduğunu bir çok işçi, işveren biliyor. Ne diyeyim.. Çok üzücü. Yıllarca izne çıkmamış personeller var.

Allahtan İş Kanunumuz genelde işçinin yanında. ( Yakın zamanda süreli olarak getirilen personel rızası alınmadan ücretsiz izne çıkarılabilmesi düzenlemesi haricinde)

5–14 Gün İzin Hakkım Var. İznimin bir bölümü 10 Günden az olamaz mı ?

Kanun o şekilde ama bu madde de uygulamasını kaybetmiş bir madde bana göre. Genelde 2'ye bölünerek kullanıldığını görüyorum.

Artık okullar da 15 Tatil değil 4 kere tatil oluyor. Çocuğu olan çalışanlar için zaten bu durum hiç uygun değil.

Yıllık ücretli iznin uygulanması

Madde 56 — Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir

Entering Las Vegas-Hang Over

6-Haftasonları (Hafta Tatili )Yıllık İzin Günlerimden Gidiyor mu ?

Gitmiyor. Ancak bazı yerlerde Cumartesi günü çalışma var. Ona göre hesap etmenizi öneririm.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Görüşmek üzere

Arkadaşlar bu arada biz önemli konuları, ödeme son günlerini vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listedekilere mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail atarsanız sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın altındaki forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

ÖZMEN MALİ MÜŞAVİRLİK