Yurtdışına Yazılım İhracatı Yapanlar için 3 Vergisel Kritik Konu
Yurtdışına Yazılım İhracatı Yapanlar için 3 Vergisel Kritik Konu
Yurtdışı Yazılım Sözleşmeleri: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Yazılım sektöründe uluslararası çalışmalara yönelmek, hem kariyer hem de maddi açıdan oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Ancak yurtdışında bir firma ile yazılım hizmetleri sunmaya başlarken, imzalayacağınız sözleşmenin detaylarına dikkat etmeniz büyük önem taşıyor. Bu yazıda, özellikle vergi avantajlarından yararlanmak adına dikkat edilmesi gereken kritik noktaları ele alacağız.
Sözleşme Başlığı ve İçeriği Neden Önemli?
Yurtdışında bir yazılım firmasıyla çalışmaya başladığınızda, genellikle bir "Consultancy Agreement" yani "Danışmanlık Sözleşmesi" teklif edilebilir. Bu sözleşmede, sizin rolünüz “Consultant” yani “Danışman” olarak tanımlanabilir. Ancak, bu terimler Türkiye’deki vergi avantajlarından yararlanmanızı zorlaştırabilir. Çünkü Türkiye’de, yazılım ve tasarım gibi hizmetler için sağlanan %80 vergi istisnasından yararlanabilmek için, sözleşmenin içeriği ve başlığı büyük bir rol oynuyor.
Hangi Terimlerden Kaçınmalısınız?
Eğer sözleşmenizin başlığı “Consultancy Agreement” ise, bu terimi mümkünse “Independent Contractor Agreement” ile değiştirilmesini talep edin. Benzer şekilde, sizin rolünüz “Consultant” olarak tanımlanmışsa, bu kelimenin “Developer” gibi daha teknik bir terimle değiştirilmesi, ileride yaşanabilecek vergi sorunlarının önüne geçecektir.
Bu noktada, danışmanlık hizmetleri ile teknik hizmetlerin birbirinden ayrılması gerekiyor. Vergi mevzuatına göre, Türkiye'den yurtdışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gibi teknik hizmetlerde vergi istisnası mevcut. Ancak bu istisnadan faydalanabilmek için hizmetlerin “danışmanlık” gibi tanımlanmaması gerekiyor. Danışmanlık ve aracılık gibi hizmetler, vergi avantajlarından yararlanmanıza engel olabilir.
Vergi Avantajından Yararlanmak İçin Neler Gerekli?
Hizmetin Yurt Dışına Yapılması: Hizmetin Türkiye’den münhasıran yurt dışında yerleşik kişi veya kurumlara verilmiş olması gerekir.
Faturanın Yurt Dışına Düzenlenmesi: Faturanın yurt dışında yerleşik kişi veya kurum adına kesilmesi gerekiyor.
Hizmet Alanlarının Doğru Belirlenmesi: Hizmetin, yazılım, mühendislik, mimarlık gibi belirli teknik alanlarda sunulması gerekiyor.
Sonuç: Sözleşme Dilini Doğru Seçin
Yurtdışındaki müşterilerinizle çalışırken, sözleşmenizin başlığı ve içerdiği terimler üzerinde dikkatle durmalısınız. “Consultancy Agreement” yerine “Independent Contractor Agreement” ve “Consultant” yerine “Developer” terimlerini kullanmak, vergi avantajlarından sorunsuz bir şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
Vergi avantajlarını maksimize etmek ve ileride karşılaşabileceğiniz olası sorunların önüne geçmek için, bize ulaşabilirsiniz.
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.
İletişim: info@ozmconsultancy.com