Limited şirket ortağı genç girişimci olur mu?

Limited şirket ortağı genç girişimci olur mu?

Limited şirket ortağı genç girişimci olur mu?

Limited şirket ortağı genç girişimci olur mu?

29 Yaşından küçüksünüz, şirketinizi kurmadan önce yeterince araştırma yapmadan bir limited veya anonim şirket kurdunuz ve bir süredir bu şekilde çalışıyorsunuz.

Sonrasında genç girişimcilere sağlanan vergi avantajları olduğunu bir şekilde öğrendiniz VE ASLINDA ŞAHIS ŞİRKETİNİZ İLE TOPLAMDA DAHA AZ VERGİ ÖDEYEBİLECEĞİNİZE KANAAT GETİRDİNİZ.

Bu noktadan sonra;

1**-Artık her şey için çok mu geç** yoksa yapabileceğiniz bir şeyler var mı?

2**-**Şahıs Şirketi Kurduğunuzda Limited veya Anonim Şirketiniz olduğu için Genç Girişimci Vergi Avantajlarından Faydalanabilir misiniz?

3**-Daha Önce Kurduğunuz Limited veya Anonim Şirketinizi Kapatırsanız** Genç Girişimci Vergi Avantajlarından faydalanabilir misiniz ?

4**-Kapatmadan Hem bir limited veya anonim hem de** şahıs şirketinizinolması mümkün mü ? Bu durum bir vergi avantajı yaratabilir mi?

Şaşıracağınız bazı bilgileri verilen özelgelerle destekleyerek yazmaya çalışacağım.

Soru: 2 ortaklı Limited şirketiniz var ama bir de şahıs firması açmak istiyorsunuz. Limited şirket ortaklığından ayrıldınız. Şahıs firmanız ile genç girişimci vergi avantajlarından faydalanabilir misiniz ?

Cevap: Evet Faydalanabilirsiniz. Daha önce bir limited şirket kurmuş olmanız bu avantajdan faydalanmanıza engel değildir.

**Dayanak:**Limited şirket ortaklığı bulunan kişinin serbest meslek faaliyetinden dolayı genç girişimci kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağı (12.08.2020–120[GVK.ÖZ.2019.85]-E.124377)

İnşaat mühendisi olarak 2014 yılında var olan bir limited şirketine ortak olduğunuzu, proje işlerinizi o şekilde yürüttüğünüzü, şu anda şirket ortaklığından ayrılıp kendi şahsınız adına şahıs şirketi kurmak istediğinizi, 29 yaşın altında olduğunuzu, ilk defa şahıs şirketi kuracağınızı, fakat daha önce limited şirket ortaklığınız bulunduğu için Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde yer alan genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi ile 292 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan şartları topluca taşımanız kaydıyla, serbest meslek kazancınızdan dolayı söz konusu istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Soru: Bir anonim şirkette ortaklığım devam ederken şahıs firması veya serbest meslek mükellefiyeti açtırıp genç girişimci avantajlarından faydalanabilir miyim ?

Cevap: Evet Faydalanabilirsiniz. Anonim şirket ortağı olmanız bu avantajdan faydalanmanıza engel değildir.

**Dayanak:**Anonim şirket kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanının serbest meslek faaliyetinden dolayı genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanmayacağı (62030549–120[Mük.20–2016/912]-21838 23.01.2017)

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinde yer alan dilekçenizin incelenmesinden, doğum tarihinizin 17/02/1989 olduğu ve 17/10/2016 tarihi itibariyle avukat olarak serbest meslek faaliyetine başladığınızı, daha önce herhangi bir mükellefiyet kaydınızın bulunmadığı, ancak bir anonim şirkette kurucu ortaklığı ve yönetim kurulu üyeliğinizin bulunduğunu, ayrıca bu şirkete yönetim kurulu başkanı seçildiğinizi, avukatlık faaliyetiniz ile ilgili olarak Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde yer alan genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesine göre genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanacak mükellefler için yalnızca ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunma şartı arandığından, menkul sermaye iradı nedeniyle gelir vergisi mükellefiyet kaydı açılmış olmasının istisna uygulaması açısından önemi bulunmamaktadır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi ile 292 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan şartları topluca taşımanız kaydıyla, sadece avukatlık faaliyetinize isabet eden kazancınızdan dolayı söz konusu istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Sonuç olarak; aynı anda hem limited/anonim hem de şahıs işletmesi sahibi olmanızın önünde bir engel yok. Bu şekilde belli tutarın üzerinde gelir elde edenler için mantıklı bir vergi planlaması yapılması da mümkün olabiliyor. Ancak bağkur tarafında ödeme yapmayı unutmayın.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/beehiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veyasayfanın sonunda yer alan formamail adresinizi de yazabilirsiniz.

İlgili Yazı;

https://evrenozmen.com.tr/genc-girisimci-yas-hesaplamasi-nasil-yapilir