Oyun Şirketi Kurmak İçin Bilmeniz Gerekenler
Oyun Şirketi Kurma Rehberi ve Devamı
Table of contents
Bir süredir şirket kurmadan oyun grubu olarak devam ettirdiğiniz yapınız artık büyüyor. Yeni arkadaşlar katılıyor.
Yayıncı şirket size daha fazla yatırım yapmak istiyor ama aynı zamanda da kurumsal bir yapıya girmenizi ve kendilerine fatura kesmenizi bekliyor.
Siz de artık bu işin bir ismini koyalım diyorsunuz :)
Limited mi, Anonim mi şahıs şirketi mi hangisi hayırlısıysa bir yerden başlamak istiyorsanız, bu yazı dizisini takip etmenizi öneriyorum.
Genel olarak;
Yayıncı ile yapılacak sözleşmeden, işyeri kira sözleşmesine veya platformlar üzerinden elde edilecek gelirlerin nasıl vergilendirileceğine
Personel maliyetlerini azaltmak için alınacak sigorta ve Ticaret Bakanlığı teşviklerine,
Banka hesabı açılırken dikkat edilmesi gereken konulara,
Alınacak bilgisayarların çalınma, kırılma vb. risklere karşı sigorta ettirilmesine,
Marka patent haklarına ve personelin hızlıca farklı firmalara geçmemesi için eğitim taahhütnamesine gerek olup, olmadığına
Estonya’da ve/veya Kıbrıs’ta şirket açmaya gerek olup, olmadığı veya ne zaman gerek olduğu
gibi bir çok detaya değinmeyi planlıyorum.
Umarım faydalı olur.
Oyun Şirketi Kurmak için Nereden başlamanız lazım ?
1-Oyun Şirketinin Adresinin Netleştirilmesi:
Oyun şirketinin adresi neresi olacak, bir yer mi kiralayacaksınız yoksa herkes evden devam edecek sadece resmi bir adres mi lazım ?
Bir yer kiralayacak iseniz, kira tutarı da düşük olmayacak ise stopaj denilen konuyu bilmeniz lazım (kira düşük olsa da sonuçta bir maliyet)
Emlakçıya gittiniz. Kira tutarı 10.000 TL dedi. Kiralayan kim diye sorduğunuzda eğer bir vatandaş ise sizin kira 12.500 TL demek
Emlak komisyonu için fatura isterseniz + KDV ödemeniz demeleri sizi fatura almaktan vazgeçirmesin. Faturanızı alın. Ancak emlak şirketi faturanızı kuracağınız şirket adına düzenlemesi gerekli.
Yukarıdaki ödeme hariç artık kimseye elden ödeme yapmamanız gerekli.
İpucu-1: Emlak şirketinden fatura alacak iseniz ki alın Kdv tutarını ilk aşamada göndermeyin. Şirketiniz kurulduktan sonra ve vergi numaranız belli olduktan sonra tutarı gönderip faturanızı alın.
2-Oyun Şirketi Kurmak için Şirket Türünün Seçimi:
Anonim şirket kurmanız gerekli. Çünkü büyük ihtimal yatırımcı veya yeni ortak alımı söz konusu olacak.
Bu noktada anonim şirket limitede göre vergisel olarak daha avantajlı çünkü hisselerinizi elde 2 yıl tuttuktan sonra satarsanız sıfır vergi ödersiniz.
Noterden imza sirküleri çıkartılması vb. işlemler bu aşamada gerçekleştiriliyor. İmza sirküleri şirketinizin nasıl temsil edileceğini gösteren evrak diye düşünebilirsiniz.
İpucu-2: Vergi avantajından faydalanabilmeniz için pay Senedi Bastırmayı unutmamanız gerekli.
3-Oyun Şirketi Kurduktan Sonra Banka Seçimi ve Hesap Açılması:
Eğer yayıncınız yurtdışında ise gelecek tutarlardan minimum komisyon kesilmesi için bankacınız ile görüşmeniz önemli ayrıca personel sayınız belli bir sayının üzerine çıkarsa maaş bankası olarak çalıştığınız banka promosyon ödemesi yapıyor.
4-Oyun Şirketi Kurduktan sonra Personel işe alım İşlemleri:
Oyun stüdyoları şirket olarak kurumsal bir kimlik kazanıp bir tüzel kişilik olduklarında yani anonim şirket olarak yapılarını kurduklarında birini işe almak istediklerinde ilk yapılması gereken verecekleri maaşın onlara olan maliyetini hesaplama.
Yani personele 50000 TL ödeyecek isem şirkete maliyeti 60000 mi 90000 TL mi olacak bilmeleri, hesaplamaları gerekli.
Sonrasında ise;
Sigorta dosyası açtırma
Çalışacak arkadaşlar ile iş sözleşmesi imzalama
Çalışacak arkadaşlar ile gizlilik sözleşmesi imzalama (Gereki görüyorlarsa eğitim taahhütnamesi imzalatılması)
Maaş ödemelerinin kesinlikle banka üzerinden imzalama
Eğer 5 ve üzeri personel çalıştırıyorsanız Zorunlu Bireysel emeklilik yaptırmayı unutmamak gereklidir.
İpucu-3: İşe girecek arkadaşların mutlaka işkur kaydını yapılması son derece önemlidir. Sigorta priminin teşvikli olarak az ödenip ödenmemesi bu kaydın yapılmasına bağlıdır.
İpucu-4: İş sözleşmesi yapmazsanız iki ay içinde arkadaş ile devam etmek istemeseniz bile ihbar tazminatı ödemeniz gerekir. İş sözleşmesi yapıp o sözleşmede deneme süresi 2 aydır yazmanızı öneririm. İki aydan fazla yazılması kanunen mümkün değil.
5-Oyun Şirketi olarak Teknopark Girilecek ise ;
Oyun stüdyonuzun Teknopark’a giriş tarihinden sonra düzenlediği faturalarla ilgili olarak vergi istisnasından yararlanabilmesi mümkündür.
Daha önce gelen tutarlar ile ilgili teknopark vergi avantajlarından yararlanılması mümkün olamamaktadır.
Firmanızın Teknopark’a sunduğu proje koduyla yeni bir sözleşme düzenleyip siparişe dayalı arge olduğunu belirterek sözleşme düzenlemeniz gerekmektedir. Mutlaka düzenlenen faturalarda da proje kodunu belirtilmesi ve buna göre fatura düzenlemesi gerekmektedir.
Yazıların sıkıcı olmaması için şu an için ilk 5 maddeyi yazmak istedim. Devamını da en kısa zamanda eklemeyi planlıyorum.
Görüşmek üzere👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veyasayfanın sonunda yer alan formamail adresinizi de yazabilirsiniz.
Özmen Mali Müşavirlik
Merkez Ofis
Deluxia Palace A-157-A 158 Teknik Yapı Batı Ataşehir-İstanbul
Operasyon Merkezi
Gold-TRC Plaza -Altay Çeşme Mah. İTO Hizmet Binası No:19 Kat-6 Maltepe-İstanbul
Mail**adresimiz
**info@ozmconsultancy.com
İletişim numaralarımız
0216 510 59 19
0216 510 59 20
0216 352 29 61
0216 371 07 46
Mobil: 0 506 682 96 55