Yazılım İhracatı Gelir Vergisi İstisnası Nedir?
Yazılım İhracatı Gelir Vergisi İstisnası Nedir?
Table of contents
- 1-Yurtdışına yazılım ihracatını contractor sözleşme ile çalışınca bir şirket mi kurmam gerekli ?
- 2-Yurt dışından yazılım ihracatı nedeni ile elde ettiğim bu gelir için hangi tip şirketi kurmak daha mantıklı olur ?
- Remote Çalışıp Ayda 5000 USD Kazanan Yazılımcı-Tasarımcı-Veri Analizcileri için 2023 Yılında Hangi…
- 3-Yurtdışına verilen yazılım, tasarım, veri analizi gibi hizmetlerde söz konusu olan vergi avantajı nedir ?
- 4-Yurtdışına yazılım ihracatı yaparken yabancı firma ile sözleşme aşamasında dikkat etmem gereken vergisel konular var mı ?
- Yurtdışı Yazılım Sözleşmenizde Bu Konuya Dikkat Edin !
- 5-Aylık Ücretimi Transferwise gibi bir aracı firma üzerinden alırsam vergisel avantajları kaybetme riskim söz konusu olur mu ?
- 6-Sözleşmeyi imzaladım. Aylık gelirimden nereye ne kadar ödeme yapacağım. Sonucunda aylık olarak bana ne kalacak şimdiden belli mi ?
- 2023 Yılı Bağkur Primi, Asgari Ücret ve Asgari Ücretli Personel Çalıştırmanın Maliyeti Ne Kadar…
- 7-Şahıs Şirketi Nasıl Kuruluyor ? Nereden Başlamam Gerekli ?
- 8-Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir ?
- 9-Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ?
Yazılım İhracatı Gelir Vergisi İstisnası Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Türkiye’den yurtdışına yazılım ihracatı artık İngilizce bilen yazılımcılar veya benzer alanlarda(veri analizi, tasarım, sistem mühendisliği vb.) faaliyet gösteren yetişmiş kişiler için kesinlikle ilk seçenek.
Türk Liramız maalesef her gün değer kaybetmeye devam ettikçe artık ticket, flexible benefits veya şirket etkinlikleri vb. gibi imkanlar da yetişmiş personeli tutmak için son derece yetersiz hatta zaman zaman gereksiz kalabiliyor.
O yüzden de birçok şirket değerli çalışma arkadaşlarını kaybetmemek ve yeni yeteneklere de daha kolay ulaşmak için yurt dışındaki şirketleri üzerinden Türkiye’deki personellerine benzer seçenekler sunuyorlar.
Yerel bir şirket yerine yabancı bir şirkete çalışma talebi veya isteğinin arkasında temel olarak;
Remote/uzaktan yabancı bir şirkete çalışmanın yerel bir şirkette bordrolu olarak çalışmaya göre;
1**-Döviz cinsinden gelir elde edilebilmeniz,**
2**-Çok daha az gelir vergisi ödemeniz**
3**-Hem daha az gelir vergisi öderken hem de daha geniş bir takvimde bu vergiyi ödemeniz (aşağıda detaylı anlatacağım)-Yani net olarak size daha fazla bir rakam kalması**
4**-ve ayrıca işiniz ile ilgili olan harcamalarınızın da ödenecek verginizi azaltması anlamında önemli avantajları var.**
Tarafımıza yurtdışına remote çalışmanın vergilendirilmesi kapsamında birçok soru ulaşıyor.
Hem bu sorulara cevap verebilmek hem de ilk defa yurtdışına contractor sözleşme ile remote olarak çalışmaya başlayan kişiler için vergisel yükümlülüklerin netleştirilmesi amacı ile rehber niteliğinde bu yazıyı yazmak istedim.
Umarım yazıyı okuyan arkadaşların zihinlerinin berraklaşması ve önlerine daha rahat bakabilmeleri anlamında faydası olur.
Bir empati haritası çıkarmaya çalışırsak ilk etapta yurtdışına çalışacak arkadaşların akıllarına takılan soruları aşağıdaki şekilde toparlayabiliriz;
1**-Yurt dışına remote olarak verilen** yazılım, tasarım, veri analizi gibi hizmetlerde vergi avantajı varmış. Bu vergi avantajı da dikkate alınarak yurtdışı firma ile aylık anlaşmış olduğum tutar üzerinden ne kadar vergiyi, ne zaman ve nasıl ödeyeceğim ?
2**-Yurt dışı firma ile** sözleşme sürecinde vergisel olarak avantaj sağlamam için sözleşmeye eklemem veya çıkarmam gereken bir şey var mı veya bu aşamada benim için genel anlamda faydalı olabilecek bir madde biliyor musunuz ?
3**-Vergi dışındaki maliyetlerim neler**, bu maliyetler çıktıktan sonra cebime aylık net kalacak tutar, şu anki net maaşıma göre ne kadar farklı ?
4**-Şirket kurma ve devamındaki işler çok mu karışık, ne kadar vakit ayırmam gerekecek ?**
5**-29 Yaşından küçüğüm. Genç girişimci kapsamına girmem bana ne kadar avantaj sağlıyor ?**
6**-Tamam** vergisel ve diğer maliyetlerimi anladım ve şirket kurmaya karar verdim. Nereden başlanıyor ? Bir kontrol listesi veya guidance var mı ?
7**-Bir şey unutursam** (vergi ödeme vb.)veya bilmediğim bir konu nedeni ile başıma kötü bir şey gelir mi ?
8-Hangi şirketi kurarsam vergisel olarak daha avantajlı olur ?Paramı rahatça kullanma anlamında hangi şirket türü mantıklı ?
9**-Bu noktada sizinle çalışacağım firmayı tanıştırıp** Türk vergi kanunları ile ilgili sorularını direkt size sormaları mümkün olabilir mi ?
Uzaktan Çalışan Kişilerin vergisel yükümlülüklerini yerine getirip, getirmedikleri artık daha yakından takip ediliyor.
Yukarıda yazılı sorular dışında son derece mantıklı şekilde farklı bakış açıları ile sorulmuş birçok soru da arşivimizde olmasına rağmen ilk etapta daha çok herkes tarafından merak edilen ortak sorular ile başlamanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.
1-Yurtdışına yazılım ihracatını contractor sözleşme ile çalışınca bir şirket mi kurmam gerekli ?
Evet. Türk vergi kanunlarına göre yurtdışı şirkete ile aranızdaki bağımsız geliştirici veya benzeri mahiyetteki sözleşmeler neticesinde elde ettiğiniz gelir ticari veya serbest meslek kazancı olarak adlandırılıyor.
Bu kazançları da vergilendirebilmeniz için bir şirket kurmanız gerekli.
Remote çalışanlar için uzaktan çalışmak o ülkeye giderek çalışmaya göre son derece avantajlı kalıyor. Bunun nedeni buradaki vergi oranları ve döviz kuru. Ancak genelde yurt dışına giden arkadaşların ilk motivasyonlarının gelirlerini maximize etmek olmadığını da biliyorum.
2-Yurt dışından yazılım ihracatı nedeni ile elde ettiğim bu gelir için hangi tip şirketi kurmak daha mantıklı olur ?
Bu noktada benim önerim şahıs şirketi kurulması yönünde. Hem ödenecek vergi hem de paranızı kullanma kolaylığı açısından şahıs şirketi limited veya anonim şirkete göre daha öne çıkıyor.
Bu noktada daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Remote Çalışıp Ayda 5000 USD Kazanan Yazılımcı-Tasarımcı-Veri Analizcileri için 2023 Yılında Hangi…
2023 Vergi Planlaması Yazıları-6
3-Yurtdışına verilen yazılım, tasarım, veri analizi gibi hizmetlerde söz konusu olan vergi avantajı nedir ?
Yurtdışına verilen tasarım, yazılım ve mühendislik gibi hizmetlerde % 80 gelir- kurumlar vergisi istisnası avantajı bulunmaktadır.
Bu vergi avantajı 2023 yılı gelirlerine de uygulanacaktır.
Ayrıca verdiğiniz hizmetten yurtdışında yararlanılıyor iseKatma Değer Vergisi de söz konusu olmayacaktır.
Örnek olarak yurtdışındaki müşterinize yazılım hizmeti verilmesi durumunda o yıla ait kazancın (giderler düştükten sonra )yarısı üzerinden vergisi hesaplanır ve ödenir.
Yazılım, tasarım veya veri analizi hizmetlerinin Toptal, Upwork, Crossover, Fiverr, Turing.com, Guru, Lionbridge vb. siteler aracılığı ile verilmesi durumunda da bu vergi avantajının uygulanmasında bir mahsur bulunmamaktadır.
Yurt dışına verilen yazılım/tasarım/veri analizi gibi hizmetler için örnek bir vergi hesaplaması tablosunu aşağıda bulabilirsiniz.
Vergi matrahı sonrasında vergi oranı ile çarpılarak ödenecek vergi tutarı bulunuyor.
4-Yurtdışına yazılım ihracatı yaparken yabancı firma ile sözleşme aşamasında dikkat etmem gereken vergisel konular var mı ?
Evet kesinlikle var.
Sözleşmenizde vereceğiniz hizmetten yabancı firmanın Türkiye’de faydalanacağına yönelik bir anlam çıkıyor ise 3.maddede yazdığım vergi avantajlarının uygulanması mümkün değil. Ayrıca sözleşmenizde MENA, MENAP gibi bölgeler yazıyor ise o da risk oluşturuyor.
Ayrıca yurtdışına verilen danışmanlık hizmetlerinde bu vergi avantajı yok. O yüzden de sözleşmenin içinde yer alan consultant, consulting, service provider vb.kelimeleri çıkartmanızı ve yerine developer, designer, data analyst yazmanızı öneririm.
Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.
Yurtdışı Yazılım Sözleşmenizde Bu Konuya Dikkat Edin !
5-Aylık Ücretimi Transferwise gibi bir aracı firma üzerinden alırsam vergisel avantajları kaybetme riskim söz konusu olur mu ?
Bu konuda aldığım özelgeye göre hayır kaybetmezsiniz ancak paranızı wise üzerinden döviz olarak Türk bir banka hesabına getirmeniz gerekiyor.
Yani fatura tutarı ne kadar ise Türk bankasında bulunan döviz olarak hesabınıza gelsin.
6-Sözleşmeyi imzaladım. Aylık gelirimden nereye ne kadar ödeme yapacağım. Sonucunda aylık olarak bana ne kalacak şimdiden belli mi ?
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda 3 Ana Masrafınız var.
Gelir Vergisi-Çalışacağınız müşavirlik firması ile yıllık hesaplayabilirsiniz.
Sigorta/Bağkur Primi- 2023 yılı için düzenli ödeme yaptığınız takdirde aylık minimum bağkur prim tutarı 2.952,36 TL dir. Genç girişimci iseniz 12 ay bu tutarı ödemiyorsunuz. (12*2.952,36=35.428,32 TL)
Genel Giderler (Damga Vergileri, Mali Müşavirlik Ücreti, Kira veya sanal ofis ücreti)
2023 Yılı Bağkur Primi, Asgari Ücret ve Asgari Ücretli Personel Çalıştırmanın Maliyeti Ne Kadar…
2023 Yılı Bağkur Prim Tutarları ile ilgili bilmeniz gerekenler neler?
7-Şahıs Şirketi Nasıl Kuruluyor ? Nereden Başlamam Gerekli ?
Şahıs şirketi nedir, neden tercih edilir ?
Şirketinizi açarken minimum maliyete katlanarak açmak istediğiniz için şahıs şirketini tercih etmek istiyor olabilirsiniz.
Şirket sahibi olmanın en kolay ve en hızlı yöntemi olduğu için şahıs firmasını tercih ediyor olabilirsiniz.
Şirketin günlük operasyonlarını basit tutmak istiyor olabilirsiniz. Örnek olarak şirketten para çekme prosedürü, kar dağıtım prosedürü v.b. işlemler ile uğraşmak, yasal mevzuatın karışık durumu karşısında kafanızın karışmasından çekiniyor, bunlar yerine ana işinize odaklanmak istiyor olabilirsiniz.
Çocuklarınızın eğitim ve sağlık giderlerini ödenecek verginizi azaltma yönünde kullanmak istiyor olabilirsiniz. ( Anonim ve limited şirketler için bu harcamalar gider olarak kabul edilmez, şahıs şirketlerinde belli şartlar kapsamında kabul edilir)
“Sadece” Limited veya anonim şirket kurduğunuzda genç girişimci vergi avantajlarından faydalanamıyorsunuz. Bu vergi avantajı sadece şahıs firmaları için söz konusu
8-Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Şahıs şirketi kurmak için e-devlet şifreniz dışında herhangi bir belgeye ihtiyacınız bulunmamaktadır.
9-Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ?
Şahıs şirketi kuruluşu e-devlet üzerinden online ortamda yapılmaktadır. Faturalarınızı da yine Maliyenin sistemi üzerinden ücretsiz olarak düzenleyebilirsiniz.
Sorularınız için info@ozmconsultancy.com
Görüşmek üzere 👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/Beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.
İletişim numaralarımız
0216 510 59 19
0216 510 59 20
0216 352 29 61
0216 371 07 46
Mobil: 0 506 682 96 55