Yurtdışı faturalarında stopaj ve KDV

Yurtdışı faturalarında stopaj ve KDV

Yurtdışı faturalarında stopaj ve kdv hesaplaması

SAAS Ödemeleri için Yoksa Stopaj mı Ödüyorsunuz ?

Yurtdışından Gelen Faturalarda Stopaj ve KDV-2

Yurtdışı harcaması olmayan şirket sayısı her geçen gün azalıyor. Ödemeler genelde şirket ortağının kredi kartı ile yapılıyor, gelen fatura mail ortamında unutuluyor, “zaten yabancı fatura büyük ihtimal bir faydası olmaz” diye düşünülerek çalışılan mali müşavirlik şirketine gönderilmiyor veya şirketin yurtdışında da ayrı bir şirketi varsa (Estonya, Amerika ) bu harcamalar oradan yapılıyor.

Peki doğru mu bu yapılan gelin bakalım

Internet ortamında aldığınız hizmetler ile ilgili olarak merak edilen 4 Soruyu aşağıda cevaplandırmaya çalıştım. Umarım faydası olur.

Soru-1: Mobil uygulama/Oyun üreten bir şirketiz. Mobil uygulamamıza Türkiye’den ulaşım mümkün değildir. Uygulamamızın bilinirliğini artırmak için reklam veriyoruz. Stopaj ve KDV olacak mıdır ?

Cevap-1:

Hayır olmayacaktır.

KDV olmamasının nedeni yararlanmanın-faydalanmanın Türkiye’de olmamasıdır.

Stopaj olmamasının nedeni ise; Yurt dışında yapılan ilan veya reklam bedeli ödemelerinin stopaj tabi olmamasıdır.🙀

Photo by Magnet.me on Unsplash


Soru-2: Aylık olarak bazı uygulamalara aboneliğimiz var. GSuite, Zoom, Infogram, Salesforce, Mailchimp,Lexology vb. gibi. Şirket kredi kartından çıkan bu SAAS ödemeleri için Stopaj ve KDV 2 ödememiz gerekli mi ?

Cevap-2:

Hayır ve Evet

Stopaj Ödemenize gerek bulunmamaktadır. Çünkü “ticarî” nitelikli olduklarından stopaj kapsamına girmemektedirler. Serbest meslek hizmeti kapsamında olsalardı ülkesine göre stopaj hesaplanacaktı. Ama bu tip paket programlar ticari olarak kabul edilmektedir.

“Şirketiniz tarafından yurtdışında mukim firmalar tarafından alınan bilgisayar programlarının üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde elde edilen kazanç ticari kazanç niteliğinde olup, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.(Özelge-1)

Şirketiniz tarafından yurtdışında mukim firmalar tarafından alınan programın piyasada bulunan bir program olması ve üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde elde edilen kazanç ticari kazanç niteliğinde olup, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.(Özelge-2)

KDV-2 Ödenmesi Gerekmektedir. Eğer yurtiçine de hizmet veren bir şirket iseniz KDV2 Ödemeniz gerekmektedir. Ama sadece yurtdışına hizmet veriyorsanız KDV2 ödemenize gerek bulunmamaktadır.

Kayseri VDB’ nın 19/08/2011 tarih ve GİB.4.38.15.01-KDV-20–874–95 sayılı özelgesinde; “Bu hükümlere göre, yurtdışında mukim firmalardan internet üzerinden alınan bilgisayar programı hizmet niteliği taşıdığı ve bu hizmetten de Türkiye’de faydalanıldığından dolayı bu hizmet ifasının KDV’ne tabi tutulması gerekmektedir.”


Photo by Cookie the Pom on Unsplash

Soru-3:Personelimize Linkedin üzerinden eğitim aldırıyoruz. Yaptığımız Ödemeler üzerinden stopaj ve KDV 2 hesaplamamıza gerek bulunmakta mıdır ?

Cevap-3

Stopaj Yönünden: İrlanda mukimi Linkedin …unvanlı şirketten Linkedin platformunda, reklam mahiyetinde olmaksızın sadece Şirketin personel ihtiyacı doğrultusunda aradığı özelliklere uygun adayları bulmak amacıyla yayınlanan iş ilanları ve gelişen teknolojiye uyum sağlanması adına eğitim hizmetleri almak için yapılan ödemeler üzerinden söz konusu karar kapsamında tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. (04.08.2020 tarih ve 567768 sayılı özelge)

  • KDV Yönünden Hizmetten yurt içinden yararlanılmış ise KDV ye tabi tutularak vergilendirilmesi, hizmetten yurt dışından yararlanılmış ise KDV ye tabi tutulmadan giderleştirilmesi gerekir.

  • Hizmetin konusu ücret, serbest meslek, sair kazanç ve irat ise stopaja tabi tutularak vergilendirilmesi, hizmetin konusu ticari kazanç ise stopaja tabi tutulmadan giderleştirilmesi gerekir.

Photo by an_vision on Unsplash


Soru-4:Türkiye’de bulunan bir hizmet şirketiyiz. Yurtiçi satışlarımızı arttırmak için Adsense, Facebook, Instagram reklamları veriyoruz. Reklam ödemeleri ile ilgili sorumluluğumuz nedir ?

Cevap-4

Hem %20 KDV-2 hem de % 15 Stopaj yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Stopajları ödedikten sonra ihtirazı kayıt ile dava açmanızı öneririm. Kazanılan davalar ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım.

Görüşmek üzere.

Şirket olarak biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazarak listemize kayıt olabilirsiniz.

Özmen Mali Müşavirlik