Freelance Çalışanlar İçin Vergi - 2024 Vergi Muafiyeti Rehberi
Yazılım İhracatı Freelancer Vergi Muafiyeti Artıyor Yazilim ihracatı Vergi Avantajı Nedir?
Table of contents
- Yurtdışına Uzaktan Çalışmak Vergisel Olarak çok Avantajlı Hale Geliyor.
- %80 Kazanç İstisnası Her Yurtdışına Verilen Hizmette Değil, Sadece Belli Konularda söz konusu
- Kazancı Türkiye'ye Getirme Şartına Dikkat
- Genç Girişimciler de Kazanç İstisnasından Faydalanabiliyor.
- Türkiye Dijital Göçebeler/Freelancerler için Hub Olur mu?
- Özmen Mali Müşavirlik İletişim
Freelancer veya Contractor olarak ifade edilen bilgisayar ve internetin olduğu her yerden remote/uzaktan yurtdışındaki firmalara sözleşme kapsamında çalışan, yurtdışına sundukları hizmetin kapsamı yazılım, tasarım, mimarlık, mühendislik, veri işleme, analizi olan serbest çalışanların gelirleri için sağlanan yüzde 50 kazanç istisnası, kazancın Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yüzde 80'e çıkarıldı. (7194 sayılı kanun)
Düzenleme Türkiye'yi bu anlamda bir cazibe merkezi haline getirerek dünyanın birçok ülkesinde çalışan freelancerları vergi avantajı nedeni ile ülkemize çekmesi de olası.
Yurtdışına Uzaktan Çalışmak Vergisel Olarak çok Avantajlı Hale Geliyor.
*Independent Contractor Modeli ile çalışmak: Yurtdışına uzaktan bir firmaya sözleşme kapsamında çalışarak gelir elde edilmesini ifade etmektedir.
*Upwork, Toptal, Crossover, gibi platformlar üzerinden çalışmak: Freelancer yani serbest çalışan olarak ifade ettiğimiz bu kişiler zaman zaman yurtdışında tek bir firmaya değil, belirtilen platformlar üzerinden de dönemsel işler kabul ederek gelir elde edebilmektedir. Bazı freelancerlar ise Upwork, Toptal, Crossover platformlar üzerinden çalışsa da tek bir firmaya hizmet verebilmektedir.
Bu platformlarda sadece mühendisler yazılım hizmeti vermemekte mimarlar, veri analizcileri de faaliyet göstermektedirler.
%80 Kazanç İstisnası Her Yurtdışına Verilen Hizmette Değil, Sadece Belli Konularda söz konusu
Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan
Mimarlık,
Mühendislik,
Tasarım,
Yazılım,
Tıbbi raporlama,
Muhasebe kaydı tutma,
Çağrı merkezi,
Ürün testi,
Sertifikasyon,
Veri saklama, veri işleme, veri analizi hizmetlerinden elde edilen gelirlere %80 kazanç istisnası uygulanacaktır.
Kazancı Türkiye'ye Getirme Şartına Dikkat
Yukarıda belirtilen modelde çalışan kişilerin elde etmiş olduğu gelirlere uygulanacak kazanç istisnasının %80 olarak uygulanması için kazancın Türkiye'ye getirilmesi şart.
Herhangi bir incelemede kazancın getirildiğinin tespiti banka swift kayıtları ile hesap hareketleri üzerinden kontrol edilmesi muhtemel. O yüzden yurtdışına düzenlenen bu kapsamdaki faturaların dekontlarının fatura ile beraber fiziki ortamda saklanması önemli.
Genç Girişimciler de Kazanç İstisnasından Faydalanabiliyor.
Genç girişimcilere sağlanan önemli bir destek de bilindiği üzere üç yıl için yıllık belli bir tutara kadar kazançlarının gelir vergisinden istisna edilmesi.
Bu tutar geçen yıl yapılan düzenleme ile her yıl için gelir vergisi 2.dilimine sabitlendi. 2024 yılında yeniden değerleme oranının %58,46 olduğunu göze alırsak hali hazırda 150.000 TL olan genç girişimci kazanç istisnasının 240.000 TL civarında olacağını tahmin ediyorum.
Hem genç girişimci hem de yurtdışına yazılım, tasarım, veri analizi veya mühendislik mimarlık hizmeti veren 29 yaşından küçük kişiler de iki vergi avantajının beraber uygulanması da mümkün olduğu için son derece düşük vergi oranlarına ulaşılması da söz konusu olabiliyor.
Türkiye Dijital Göçebeler/Freelancerler için Hub Olur mu?
Çalışabilmek için bir dizüstü bilgisayar ve kesintisiz internet dışında ofis alanı vb. geleneksel fasilitelere ihtiyaç duymayan freelancerlar bugün dünyanın birçok ülkesinde yaşayabiliyor. Tayland, Portekiz, Dubai, Gürcistan, Andora bu anlamda dikkat çeken cazibe merkezleri diyebiliriz. Hatta bazı ülkeler yetenekli insanları çekebilmek için dijital nomad village denilen alanlar bile oluşturuyor.
Bu noktada güzel hava, yaşam kolaylığı ve özellikle de vergi avantajları dijital göçebeleri çeken başlıca etkenler.
Bu anlamda yakın zamanda gerçekleşecek yazılım, tasarım, mimarlık, mühendislik, veri işleme, analizi alanlarında kazanç istisnası oranının artırılmasının dijital göçebeler için ibreyi Türkiye'ye de çevireceğini tahmin ediyorum.
Özmen Mali Müşavirlik İletişim
İletişim numaralarımız
0216 510 59 19 0216 510 59 20 0216 352 29 61 0216 371 07 46
Mobil: 0 506 682 96 55