Table of contents
- 1-Şirket Kuruluşu Yapmak İsteyenlerin Aklındaki Sorular Neler ?
- 2-Şahıs Şirketi Kurmak için vergi dairesine gitmeye gerek var mı?
- 3-Genç Girişimci Kapsamında olanlar dikkat!
- 4-29 mu yoksa 30 Yaşında mısınız ?
- 5-Ülkemizde Şahıs Şirketleri İçin Vergi Oranları Nedir ?
- 6-Yurt dışına Freelancer olarak çalıştığınızda şirket mi kurmanız gereklidir?
- Görüşmek üzere 👋
2024 yılında şahıs şirketi kurmak isteyenler için ortalama olarak kuruluş masraflarını aşağıda sizin için hesapladım. Şahıs şirketi kuruluş masrafları ile devamındaki süreçte karşınıza çıkacak maliyetlerin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
Ancak öncesinde şahıs şirketi kurmadan önce şahıs şirketlerinin diğer şirketlerden farklarını anlattığım yazımı okumanızı öneririm.Çünkü belki şahıs şirketi sizin için tam uygun olmayabilir.
1-Şirket Kuruluşu Yapmak İsteyenlerin Aklındaki Sorular Neler ?
Bilindiği üzere girişimler söz konusu olunca belirsizlik ne kadar fazla ise Gelişim Kat Sayısı da o kadar düşük olmaktadır.
Bu nedenle belirsizlikleri minimuma indirmek için öncelikle tereddüt duyulan konuların listesi yapılmalıdır.
Hangi Şirket Türü Benim için daha uygun ?
Hangi Tip Şirketi Kurmak benim için daha az maliyetli ?
Kısa, orta ve uzun vadede hangi şirket türü en az vergiyi ödememi sağlar ?
Şirketim ile ilgili olarak her ay yapmam gerekenler nelerdir ?
Kanunen bir web sitesi sahibi olmam zorunlu mudur ? En uygun şekilde bu konuyu nasıl çözerim ?
Nereye, ne zaman, ne, ne için ödeme yapmam gerekecek ?
2-Şahıs Şirketi Kurmak için vergi dairesine gitmeye gerek var mı?
Türkiye’nin hangi ilinde olursanız olun şahıs şirketi kuruluşunu vergi dairesine gitmeden, sıra beklemeden interaktif vergi dairesi üzerinden online olarak kendi başınıza gerçekleştirebileceğinizi ilk olarak belirtmek istiyorum.
İşletmenizin türü,(Limited-Anonim-Şahıs) ödediğiniz vergi miktarı ve ödemeniz gereken vergi türleri üzerinde, son derece önemli bir etkiye sahiptir.
Hangi şirket türünü seçeceğiniz işiniz için çok önemli bir karar olup ,bu aşamada deneyimli bir mali müşavirlik firması ile görüşmek önemlidir. Bu şekilde şirketinizin türünün işinize ve kişisel ihtiyaçlarınıza ve gelecek planlarınıza uygun olmasını sağlayabilirsiniz.
3-Genç Girişimci Kapsamında olanlar dikkat!
Maliyetler hakkında bilgi vermeden önce kısa ve özet olarak vergi avantajları konusunda bazı önemli konulara değinmek istiyorum.
18–29 yaş arasında iseniz genç girişimci avantajları kapsamında 3 yıl gelir vergisi muafiyetiniz mevcuttur.
Yıllık sınır 2024 yılında bu tutar 230.000 TL olmuştur.
18–29 yaş arasında iseniz 12 ay boyunca bağ-kur primi ödemesi yapmanıza gerek bulunmamaktadır.
Özetlersem;
Genç Girişimci olmanız sayesinde 40.500 TL gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
Ödenmeyeceğiniz bağkur primi ise yıllık 70.808,28TL
Toplamda genç girişimci olmak 2024 yılında size 111.308,28TL tasarruf ettiriyor
Yurt dışına mal/hizmet satışı yapıyorsanız Katma değer vergisi ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Yazılım, mühendislik, tasarım hizmetler de bu kapsamdadır
Ayrıca yurt dışına Yazılım-Raporlama-Tasarım,mühendislik, veri analizi vb. hizmetler veriyorsanız % 80 oranında gelir/kurumlar vergisi avantajınız bulunmaktadır.
Beyaz yaka bir bordrolu olarak aylık net maaş tutarından daha yüksek bir tutar için işinizden istifa ederek, kendi şahıs şirketinizi kurdunuz. Artık bir şirketiniz var.
Peki vergi, sigorta ve diğer genel giderleriniz düştükten sonra elinize maaş tutarından fazla bir tutar geçip, geçmeyeceğini hesapladınız mı ?
Kestiğiniz faturalara ödeyeceğiniz vergi ne kadar olacak, size net ne kadar kalacak ? Çalışacağınız firmalara doğru fiyat teklifini nasıl vereceksiniz ? gibi sorular için şirketimizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Bu noktada genç girişimci kapsamında olanlar için bir hatırlatma yapmak istiyorum. Eğer Genç girişimci kapsamında iseniz;
Şirket kurmak için işinizden ayrılmanıza gerek bulunmamaktadır.
Farklı Bir Yerde Çalışırken de Genç Girişimci Vergi Avantajlarından Faydalanabilirsiniz.
4-29 mu yoksa 30 Yaşında mısınız ?
Bu noktada 29 yaş hesabı yapılırken zaman zaman kafa karışıklığı yaşandığını ve geç başvuru yapılması nedeni ile vergi avantajlarının kaybedildiğini görüyorum.
29 yaşından küçük olduğunuza eminseniz vergi avantajları konusunda problem bulunmamaktadır.
Ancak 29 yaşında mıyım yoksa 30 yaşıma girmiş sayılmakta mıyım tereddütünde kalıyorsanız bir excel tabloda doğum tarihinizden şirketi kurduğunuz günü çıkardığınızda 10.593 sayısından az çıkıyor ise genç girişimci kapsamında değerlendirilmektesiniz.
Gelir İdaresi tarafından bu konuda verilen özelgeye buradan ulaşabilirsiniz.
5-Ülkemizde Şahıs Şirketleri İçin Vergi Oranları Nedir ?
Düşünülenin aksine ülkemizde şahıs şirketleri için vergi oranı bir çok ülkenin gerisindedir.
Şahıs şirketleri için en yüksek vergi oranı % 40 iken, en düşük vergi oranı % 15 dir.
Ayrıca bütün Şahıs Şirketleri aynı oranda vergi ödememektedir.
Yaptığınız iş ve yaşınıza göre ödenecek verginiz farklılık arz etmektedir. ( Yurt dışı yazılım, tasarım hizmetleri ile genç girişimci avantajları vb.)
6-Yurt dışına Freelancer olarak çalıştığınızda şirket mi kurmanız gereklidir?
Yurt dışındaki firmanın bordrolu personeli olmadığınız takdirde şirket kurmanız gereklidir. Ancak resmi olarak bordrosunda olursanız yurt dışı ücret kazancı istisnası kapsamında değerlendirilir.
Mükellefiyet açmadığınız takdirde devamındaki süreçte hesabınıza gelen tutarlar ile ilgili vergi cezaları söz konusu olacaktır.
Görüşmek üzere 👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.